Cibulkova en Na Li in finale Australian Open

Foto EPA/Nagi Made

Dominika Cibulkova heeft verrassend de finale van de Australian Open bereikt. Na Li haalde vannacht voor de derde keer in haar carrière de finale van de grand slam.

Cibulkova, de nummer twintig van de plaatsingslijst liet vannacht in de halve eindstrijd niets heel van Agnieszka Radwanska (5), die in de vorige ronde titelverdedigster Victoria Azarenka had uitgeschakeld: 6-1, 6-2.

Net als in de met 6-3, 6-0 gewonnen kwartfinale tegen Simona Halep (11) overrompelde Cibulkova haar tegenstandster vanaf het begin. De 24-jarige Slowaakse, die tot aan dit jaar op de Australian Open nooit verder was gekomen dan de vierde ronde, greep met aanvallend tennis het initiatief en pakte de eerste set in 37 minuten.

Ook in de tweede set was het krachtsverschil overduidelijk. Cibulkova kwam zonder een punt in te leveren op een 2-0 voorsprong en poetste daarna op eigen service drie breakpoints weg. Radwanska, die in 2012 op Wimbledon haar enige grandslamfinale speelde, deed bij een 4-0 achterstand nog wat terug, maar had nooit uitzicht op een derde set.

Cibulkova leek na afloop vooral verbaasd over haar eigen prestatie. “Ik heb hier geen woorden voor. Ik kan amper geloven wat er is gebeurd”, stamelde ze. In de finale wacht Li, van wie ze in de vier voorgaande ontmoetingen nooit wist te winnen. “Ze is een geweldige speelster, maar ik zal er honderd procent klaar voor zijn.”

Cibulkova is de eerste Slowaakse tennisster in de finale van een grandslamtoernooi. Ze strijdt zaterdag met Na Li om de titel. De Chinese, twee keer verliezend finaliste in Melbourne, won eerder op de dag met 6-2, 6-4 van Eugenie Bouchard.

Li overklaste Bouchard

De 31-jarige Li overklaste haar twaalf jaar jongere opponente aan het begin van de partij en trok de eerste set binnen een half uur naar zich toe. Bouchard, die haar debuut maakte in het hoofdtoernooi, bood in de tweede set meer tegenstand. De eerste twee games, die in totaal meer dan twintig minuten duurden, werden een prooi voor de Canadese.

Li liet zich niet imponeren door de comeback van Bouchard en won drie games op rij. Ook toen het vervolgens na een nieuwe break 3-3 werd, vertrok de Chinese geen spier. Ze sloeg direct een nieuwe kloof en serveerde de partij wat later uit.

Bij haar twee eerdere optredens in de finale kwam Li telkens dicht bij de titel. Zowel in 2011 tegen Kim Clijsters als vorig jaar tegen Victoria Azarenka boog ze pas in drie sets. “Hopelijk kan ik eindelijk eens dat laatste stapje zetten en hier de titel pakken”, zei Li, die drie jaar geleden op Roland Garros haar tot nu toe enige grandslamtitel pakte. (NOvum)