Marokko past beruchte verkrachtingswet aan

Het beruchte wetsartikel 475 waarmee in Marokko verkrachters vervolging konden ontlopen, door met hun slachtoffer te trouwen, is aangepast. Terwijl buiten het parlementsgebouw in Rabat tientallen mensen een sit-in hielden als uiting van steun voor de wetswijziging, stemden de volksvertegenwoordigers gistermiddag unaniem voor de aanpassing.

Het artikel kreeg internationale aandacht in maart 2012, toen de zestienjarige Amina Filali zelfmoord pleegde. Ze was een paar maanden eerder gedwongen met haar verkrachter getrouwd. Onlangs pleegde een jong verkracht meisje zelfmoord in de noordelijke stad Tetouan, omdat beide families aanstuurden op een huwelijk.

Mensenrechtenorganisaties roepen al jaren om een aanpassing van artikel 475, een overblijfsel uit de Franse koloniale tijd. Online beweging Avaaz haalde deze maand bijna 1,2 miljoen handtekeningen op tegen artikel 475.

Volgens het artikel kan een man die zonder geweld of bedreiging een minderjarige meeneemt (‘ontvoert’), zijn straf ontlopen door met het meisje te trouwen – als alle partijen daarmee instemmen. De passage is nu aangepast.

Het artikel repte niet over verkrachting, maar werd in de praktijk op verkrachtingszaken toegepast door advocaten, rechters en families. Om schande te voorkomen achtte die het beter als betrokkenen zouden trouwen.

„Dit is de eerste stap, nog meer artikelen moet worden aangepast”, aldus Amnesty International in Rabat.

    • Rik Goverde