KPN moest 30 miljoen betalen wegens benadelen concurrentie

Foto ANP / Koen van Weel

KPN heeft van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in 2011 een boete opgelegd gekregen van bijna dertig miljoen euro voor het benadelen van concurrenten bij een overheidsaanbesteding voor vaste telefonie in 2010. KPN heeft hoger beroep aangetekend, meldt de ACM.

De bekendmaking van de boete wist KPN via de rechter tegen te houden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft echter nu bepaald dat ACM het besluit en daarmee de boete openbaar mag maken.

KPN is verplicht om concurrenten onder gelijke voorwaarden als zichzelf toegang te verlenen tot haar netwerk voor vaste telefonie. Wijzigingen van de voorwaarden voor deze toegang, zoals tariefinformatie, moeten ook op tijd en volledig worden aangekondigd. Volgens de ACM hield KPN echter op een cruciaal moment tijdens de aanbestedingsprocedure informatie over een doorgevoerde kortingsregeling achter. Daardoor konden de concurrenten de lagere tarieven niet meer verwerken in hun aanbod.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM, zegt in een bericht op de site:

“KPN heeft met deze overtreding de concurrentie op ernstige wijze benadeeld. Dit is niet de eerste keer dat KPN een dergelijke overtreding begaat. Daarom hebben we KPN niet alleen een boete opgelegd maar destijds ook onder verscherpt toezicht gesteld.”

Zo legde de autoriteit KPN eerder al een boete op omdat het als netwerkbeheerder concurrenten had achtergesteld. Toen ging het om vier boetes van in totaal bijna 973.000 euro vanwege de benadeling van andere partijen die breedbandinternet aanbieden in 2009 en 2010.

    • Anouk Eigenraam