kort Het wezen van liefde

Komedie //

Venus in Fur

Echt heel verrassend kun je het verloop van Venus in Fur moeilijk noemen: toneelregisseur zet alles op alles om Venus im Pelz op de planken te brengen. Dat is een uit 1870 daterend verhaal van Leopold von Sacher-Masoch, pionier in sm-literatuur. Bij zoveel ijver vermoed je al snel dat de regisseur zelf een geheime wens heeft naar erotische onderwerping.

Het pleit dus zeer voor Roman Polanski dat Venus in Fur toch een erg leuke en zelfs spannende film is geworden. Er zijn slechts twee personages: de toneelregisseur Thomas (Mathieu Amalric), en een enigszins verlopen actrice die voor de dominante hoofdrol in het stuk auditie komt doen, eveneens zeer geslaagd vertolkt door Emmanuelle Seigner, vrouw van Polanski.

Het is wel te zien dat Venus in Fur een voor film bewerkt toneelstuk is, van de Amerikaanse auteur David Ives. Verfilmde toneelstukken tonen vaak een grote intensiteit, al was het maar omdat deze formule uitnodigt tot het aanhouden van een plaats, waarin de film het helemaal van de interactie tussen de personages moet hebben.

Venus in Fur speelt in een theater, waar Thomas zojuist een onbevredigende auditie heeft gehouden voor een hoofdrol in de door hemzelf geschreven toneelbewerking. Hij wil net naar huis gaan als een verlate kandidaat voor de rol aanmeldt.

Wat zich dan tussen beiden afspeelt, is niet zozeer een realistisch verhaal maar een illustratie hoe zich uit een werkelijke situatie een zwaar beladen symbolische kan ontwikkelen. Je hoeft geen voorkeur voor sm te hebben om hierin het wezen van de liefde, of van geluk, te ontdekken. Toch is Venus in Fur een uitgesproken geestige en luchthartige film gebleven.

    • Raymond van den Boogaard