kort

Roger Federer. foto afp

Australian Open

Revival Roger Federer: zege op Andy Murray

De Zwitserse tennisser Roger Federer is weer helemaal terug. Na het teleurstellende jaar 2013 speelt hij weer als vanouds. Gisteren bereikte hij voor de elfde keer op rij de halve finales van de Australian Open. Federer versloeg de Britse topper Andy Murray in vier sets: 6-3, 6-4, 6-7 en 6-3. Sinds Federer de Zweedse oud-topspeler Stefan Edberg eind vorig jaar als coach aanstelde, lijkt hij aan een tweede jeugd te zijn begonnen. In zijn eerste vier partijen in Melbourne leverde de Zwitser geen set in. Murray was de eerste die een set tegen hem won. Federer zegt zich op 32-jarige leeftijd nog lang niet versleten te voelen. „Ik ben fitter dan vorig jaar”, zei hij na zijn partij. „Dit is een geweldige start van het seizoen.” Federer speelt morgen in de halve finale tegen de als eerste geplaatste Rafael Nadal. De Spanjaard versloeg gisteren de Bulgaar Grigor Dimitrov in vier sets.

PvdA

Jongerius nummer twee op Europese lijst

Agnes Jongerius is de nummer twee op de kandidatenlijst van de PvdA voor het Europees Parlement. Lijsttrekker Paul Tang maakte gisteren in Brussel de kandidatuur van de voormalige voorzitter van vakcentrale FNV bekend. Vandaag maakt de partij de gehele lijst voor de verkiezingen in mei openbaar. Jongerius leidde de FNV tussen 2005 en 2012. Ze was de eerste vrouwelijke vakbondsleider van Nederland. Haar positie was onhoudbaar geworden nadat het door haar gesloten pensioenakkoord met werkgevers en kabinet intern een richtingenstrijd ontketende. Sinds vorig jaar zit ze in de raad van commissarissen van PostNL.

Fabriek

Kamp: geen kansen meer voor Aldel

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) denkt niet dat er nog een plan komt om aluminiumfabriek Aldel van de ondergang te behoeden. Dat zei hij gisteren tijdens het debat over de failliet verklaarde fabriek uit Delfzijl. Kamp blijft bij zijn weigering om staatssteun toe te passen.

    • Novum
    • NRC