kort

foto anp

Borstkanker

Onderzoek: genoeg voordelen screening

De voordelen van borstkankerscreening wegen op tegen de nadelen ervan. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat gisteren uitkwam. Minister Schipper (Volksgezondheid, VVD) had anderhalf jaar geleden om het advies gevraagd omdat er internationaal al jaren een felle discussie woedt over het nut van borstkankerscreening. De felste critici betwijfelen of screenen levens redt. De commissie van de Gezondheidsraad stelt dat sommige nadelen in Nederland minder zwaar tellen vanwege de hoge kwaliteit van het Nederlandse screeningsprogramma. Onterechte ongerustheid door vals alarm en, erger, onnodige behandeling voor borstkanker die nooit last zou hebben veroorzaakt zijn de meest genoemde nadelen. Hoeveel levens borstkankerscreening redt is uitgerekend met een computermodel: 775 per jaar.

Ibn Ghaldoun

Schadeclaim tegen examendieven

Het College voor Examens (CvE) gaat leerlingen die vorig jaar eindexamens hebben gestolen, aansprakelijk stellen. De kosten die gemaakt werden om de examens uit te stellen, wil het CvE op de daders verhalen. Dit kan pas wanneer zij worden veroordeeld. De hoogte van de claim is nog niet bekend. Op de islamitische school Ibn Ghaldoun werden vorig jaar mei 27 examens ontvreemd. Volgende week staan elf leerlingen die verdacht worden van diefstal of heling van eindexamens voor de rechter.

Hoofd koning staat op nieuwe euromunten

Vanaf vandaag staat het hoofd van koning Willem-Alexander op de nationale zijde van nieuwe euromunten. Hij sloeg gisteren in het Muntgebouw in Utrecht de eerste munt met zijn beeltenis erop. Vandaag komen de nieuwe munten in omloop – er liggen dertig miljoen stuks klaar. Fotograaf Erwin Olaf maakte het ontwerp. Het duurt nog even voordat de koning zijn moeder in muntaantallen voorbijstreeft: sinds 2002 werden bijna 4,1 miljard munten met de afbeelding van Beatrix geslagen.

    • NRC