kort

foto reuters

Miljardenclaim

Film Avatar was geen plagiaat, zegt rechter

Filmregisseur James Cameron heeft geen plagiaat gepleegd bij het maken van zijn kaskraker Avatar uit 2009. Hij mag daarom de schadeclaim van tweeënhalf miljard dollar van scenarist Bryant Moore naast zich neerleggen. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat de eis onvoldoende gegrond is. Moore beweerde dat de filmmaker twee van zijn scenario’s had gebruikt als basis voor het script van Avatar. Maar volgens de rechter is Cameron nooit in de gelegenheid geweest deze scenario’s te lezen voordat hij aan Avatar begon. Vorig jaar werden al twee vergelijkbare aanklachten verworpen. „Helaas is er een hele industrie ontstaan waarin wordt geprobeerd mij geld af te troggelen omdat ik ideeën zou hebben gestolen voor Avatar”, liet Cameron weten.

Oekraïne

Onduidelijkheid over doden in Kiev

Dat de gevechten in Kiev in de nacht van dinsdag op woensdag levens hebben geëist staat vast. Hoeveel mensen zijn omgekomen en wie de doden op zijn geweten heeft is allerminst zeker. De autoriteiten, de betogers en artsen ter plaatse kwamen gisteren met tegenstrijdige verhalen naar buiten. Het enige wat zeker is, is dat ten minste twee mensen het leven hebben gelaten. De lichamen van twee betogers met schotwonden werden gisterochtend gevonden. Volgens de Oekraïense justitie heeft de politie met scherp geschoten op de demonstranten. Premier Mykola Azarov ontkent dit en zegt dat de leiders van de oppositie verantwoordelijk zijn voor de doden.

Global 100

Philips zakt flink op duurzaamheidslijst

Philips heeft een duikvlucht gemaakt in de lijst van de duurzaamste bedrijven ter wereld. Het elektronicabedrijf eindigde vorig jaar nog op de zevende plaats, maar is nu gezakt naar plek 48. Dat maakte het Canadese onderzoeksbureau Corporate Knights gisteren bekend in de jaarlijkse Global 100-lijst. Een verklaring voor de sterke daling geven de onderzoekers niet. De onderzoekers vergelijken onder andere hoe efficiënt bedrijven omgaan met grondstoffen.

    • Novum
    • Ap