Kamer wil debat over SNS - VEB onderzoekt claim

Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer wil met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in debat over het vandaag verschenen rapport over de nationalisatie van SNS Reaal. De conclusie van het rapport is dat Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) te laat ingrepen.

Kamerleden van diverse partijen onderschrijven de hoofdconclusies van het rapport.

Wouter Koolmees (D66):

“Hieruit blijkt dat het inderdaad een puinhoop was bij de bank. De bank heeft zich vertild aan hun veel te grote vastgoedportefeuille. SNS heeft een te grote broek aangetrokken met de aankoop van onder andere Property Finance, Axa en Zwitserleven. Er was veel te weinig kapitaal om dit te kunnen financieren, deze hoogmoed heeft de bank uiteindelijk ten val gebracht.”

Aukje de Vries (VVD):

“Het toezicht van DNB in die tijd is veel te licht geweest. Eigenlijk kan gezegd worden dat het gefaald heeft.”

Henk Nijboer (PvdA):

“DNB heeft te gemakkelijk en zonder zelf goed onderzoek te doen een verklaring van geen bezwaar afgegeven.”

Hij wijst er wel op dat de commissie concludeert dat de nationalisatie onvermijdelijk was.

Net als de onderzoekscommissie vindt de Kamer dat de regels rondom het ingrijpen bij banken moeten worden aangescherpt. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) komt binnen enkele weken met voorstellen daarvoor, zo liet hij weten in reactie op het rapport.

Een deel van de Kamer wil dat Dijsselbloem eerder reageert. “Ik wil de minister aansporen binnen een week te reageren”, zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck. Ook GroenLinks vindt dat het wel wat sneller kan.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil voordat het debat over het rapport plaatsvindt, eerst een gesprek organiseren met de twee auteurs, Rein Jan Hoekstra en Jean Frijns.

Twitter avatar vanHijum Eddy van Hijum Harde conclusies over onverantwoord bankieren, falend toezicht en (te) laat ingrijpen. Rekening: belastingbetaler http://t.co/YOtL5yhySR

VEB kijkt naar SNS-claim tegen DNB

De Vereniging van Effectenbezitters wil kijken of ze DNB aansprakelijk kan stellen voor de schade die beleggers hebben geleden door de nationalisatie van SNS Reaal. Dat zei voorzitter Jan Maarten Slagter vanmiddag.

“Maar eerst moeten onze juristen het rapport goed doorlezen.”

“Als je leest wat ze zeggen over het toezicht van DNB bij de overname van Property Finance, liegt dat er niet om”, aldus Slagter, die de perspresentatie niet mocht bijwonen en in de gang moest wachten op de uitkomst.

Volgens de VEB-voorman zet die constatering mogelijk de deur open voor beleggers om hun schade bij de toezichthouder te verhalen. Toen SNS een jaar geleden werd genationaliseerd, raakten zij al hun aandelen en obligaties kwijt. Aandeelhouders verloren daarbij bijna 240 miljoen euro, terwijl de houders van achtergestelde obligaties 1,7 miljard euro zagen verdwijnen.

Minister Dijsselbloem stelde destijds dat het onteigenen van de beleggers terecht was, omdat hun schuld- en waardepapieren ook niets waard waren als SNS Reaal was omgevallen. Slagter wil echter kijken of de problemen die leidden tot de nationalisatie voorkomen hadden kunnen worden door beter toezicht van DNB.

De VEB is niet de eerste die nadenkt over een procedure tegen de toezichthouder. De Stichting Obligatiehouders SNS heeft DNB al gedaagd. Beide verenigingen zijn ook verwikkeld in een proces tegen de Nederlandse staat, omdat zij vinden dat de aandelen en obligaties op het moment van nationaliseren niet waardeloos waren, zoals Dijsselbloem beweert. (Novum)