Joris Demmink moet de kosten van strafadvocaat zelf betalen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie betaalt de advocaatkosten voor het strafrechtelijk onderzoek naar oud-secretaris-generaal Joris Demmink niet. Dat schreef zijn voormalige baas, minister Ivo Opstelten (VVD), gisteren aan de Kamer.

Het gerechtshof in Arnhem besloot deze week dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek moet beginnen naar Demmink. Het onderzoek betreft de beschuldiging van twee Turkse mannen, die zeggen in de jaren negentig door Demmink te zijn verkracht in Turkije. Het gerechtshof oordeelt dat uit eerdere onderzoeken „voldoende feiten en omstandigheden” naar voren zijn gekomen waaruit kan blijken dat Demmink zich schuldig heeft gemaakt aan de feiten waarvan hij wordt beschuldigd. „Bij deze stand van zaken is er reden om de vergoeding van de kosten van de strafrechtadvocaat te beëindigen”, schrijft Opstelten.

In de civielrechtelijke procedure die Demmink vorig jaar tegen het dagblad AD aanspande, krijgt de voormalig secretaris-generaal zijn rechtsbijstand wel vergoed. Die zaak, waarin het AD over verondersteld misbruik van minderjarige jongens publiceerde, „is door betrokkene met mijn volledige instemming gestart”, schrijft Opstelten, en heeft op „heel andere feiten” betrekking dan de procedure van de twee Turkse mannen.

Het ministerie gaf november vorig jaar voor het laatste cijfers over de juridische kosten voor Demmink. Voor de zaak tegen het AD bedroegen de kosten 25.435 euro, voor de klachtprocedure die tegen het Openbaar Ministerie liep 13.388 euro.

Mocht de voormalig secretaris-generaal worden veroordeeld, dan vordert Opstelten de kosten terug, zegt hij toe. „Aan de andere kant dient uiteraard ook rekening te worden gehouden met de mogelijkheid dat de uitkomst van de strafrechtelijke procedure aanleiding geeft tot het alsnog vergoeden van gemaakte kosten.”