Jongerius tweede op PvdA-lijst voor Europa

Agnes Jongerius gaat naar Brussel. De voormalig FNV-voorzitter is nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA bij de Europese verkiezingen van 22 mei.

Jongerius wilde vorig jaar burgemeester worden in Utrecht, waar zij vandaan komt, maar die baan ging naar VVD’er Jan van Zanen. Ze was voor die sollicitatie al door de PvdA-partijtop gevraagd of ze naar Brussel wilde, maar deed niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing. Nu is ze toch op de Europese lijst gekomen, onder lijsttrekker Paul Tang.

Agnes Jongerius (53) heeft nog niet eerder een politieke functie voor de PvdA vervuld. Ze heeft vooral ervaring als bestuurder. Tussen 2005 en 2012 leidde ze de FNV. Namens deze vakcentrale onderhandelde ze met werkgevers en kabinet. Ook kwam ze regelmatig in Brussel. Vorig jaar zat ze in de PvdA-commissie die, onder leiding van oud-partijleider Ad Melkert, adviseerde over ‘linkse oplossingen voor de crisis’. „De klus waar wij voor staan”, zegt Jongerius vandaag in de Volkskrant, „(is) werken aan een Europa dat de werkgelegenheid laat groeien, dat de jeugdwerkloosheid laat dalen en dat strijdt tegen uitbuiting van arbeidsmigranten”.

De PvdA maakt vanmiddag de rest van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 22 mei bekend. Vijf jaar geleden kreeg de partij drie zetels in het Europese Parlement. De delegatie viel uiteen door een ruzie met Europarlementariër Judith Merkies.