Vrouw door dorpsraad bestraft met verkrachting om liefdesaffaire

Protesbetoging in New Delhi vorige maand tegen verkrachtingen. Foto AP

Een jonge Indiase vrouw is volgens de politie op last van een dorpsraad verkracht omdat ze verliefd was geworden op een jonge man die tot een andere religie behoorde. De politie in de deelstaat West-Bengalen zei vandaag dat er dertien mannen zijn gearresteerd in verband met de zaak.

Bewoners van het dorp Subalpur, 200 kilometer ten westen van de stad Kolkata (Calcutta), ontdekten dat de jonge man maandag een huwelijksaanzoek deed. Daarop greep de dorpsraad in en dinsdag werden de 20-jarige vrouw en haar geliefde aan een boom vastgebonden. Ze werden veroordeeld tot geldboetes wegens hun heimelijke affaire, die al vijf jaar had geduurd.

De familie van de jonge man wist genoeg geld bijeen te brengen, die van de vrouw niet. Daarop verordonneerde het hoofd van de dorpsraad, een ver familielid van de vrouw, dat ze verkracht moest worden en zo geschiedde in een hut. Dorpsbewoners spreken de versie van de politie echter tegen.

De vrouw is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis.

In veel Indiase dorpen is het nog gebruikelijk dat zoons en dochters uitsluitend kunnen huwen met partners die door de eigen gemeenschap zijn goedgekeurd, veelal van binnen dezelfde kaste en hetzelfde geloof. Doen ze dat niet, dan riskeren ze straffen.

Hoewel de straffen op verkrachtingen na een geruchtmakende zaak in New Delhi eind 2012 zijn verscherpt, worden vrouwen er nog steeds regelmatig slachtoffer van. Uit de cijfers blijkt zelfs dat het aantal seksuele misdrijven nog toeneemt. (BBC, AP, AFP)