Huizenbezitters en corporaties dagen NAM voor rechter

Actievoerders vorige week in het Groningse Loppersum. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Driehonderd huizenbezitters en drie woningcorporaties slepen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de rechter. Dat bevestigt de advocaat van beide partijen, Pieter Huitema vandaag.

De woningeigenaren, verenigd in de Stichting WAG, en corporaties willen een schadevergoeding van de NAM voor de waardevermindering van hun huizen. Zij driegen al enkele maanden naar de rechter te stappen.

Huitema had de NAM tot gisteravond gegeven om op de eisen van de woningeigenaren en de corporaties in te gaan, maar een reactie is uitgebleven. Daarom is vandaag een dagvaarding verzonden.

De NAM heeft via de media heeft vernomen dat een dagvaarding onderweg is, reageert een woordvoerder.

“Wij staan volledig achter het pakket dat minister Kamp vorige week heeft gepresenteerd. Als de Stichting WAG en de corporaties dat pakket niet voldoende vinden, is dat hun goed recht. Wij wachten af wat er gaat gebeuren.”

‘Je hebt recht op een schadevergoeding als je schade lijdt’

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maakte vorige week bekend dat Groningen 1,2 miljard euro krijgt om de gebouwen en infrastructuur te versterken en de leefbaarheid in het getroffen aardgasgebied te verbeteren. Het geld is bedoeld voor huiseigenaren wier woningen fysieke schade, zoals scheuren, hebben opgelopen. Eigenaren die hun woning in waarde hebben zien dalen, maken geen kans op het geld tenzij zij hun huis verkopen of hebben verkocht sinds het derde kwartaal van vorig jaar.

Mensen die hun huis voor die tijd hebben verkocht of niet van plan zijn om te verhuizen kunnen naar het geld fluiten. Onterecht, vindt Huitema.

“De jurisprudentie is hier duidelijk over. Je hebt recht op een schadevergoeding op het moment dat je schade lijdt. En deze mensen lijden nu schade, want ze hebben op dit moment te maken met een waardevermindering van hun huizen.”

Volgens de advocaat moet er meer geld op tafel komen.

“Als alle huiseigenaren in het gebied hun waardevermindering gaan claimen, moet er minstens een miljard extra worden uitgetrokken.”

(Novum)