Hoe een boze brief aan NRC tot het vertrek van de SNS-topman leidde

Exterieur van het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Foto ANP / Koen Suyk

De vijf pagina’s tellende boze brief die bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van SNS Reaal ruim een jaar geleden naar de hoofdredacteur van NRC Handelsblad stuurde, leidde tot zijn gedwongen vertrek, blijkt nu. Een beknopte reconstructie.

In de brief van zondag 30 december 2012 uitte Latenstein, toenmalig bestuursvoorzitter van SNS Reaal, zijn “verbijstering” over een publicatie in NRC Handelsblad over de grote problemen bij SNS Reaal een dag eerder. In een open brief aan de hoofdredacteur kwalificeerde Latenstein de berichtgeving in NRC “tendentieus en onnodig schadelijk”. NRC meldde dat accountant Ernst & Young eerder had geadviseerd om 1,2 miljard euro af te schrijven op de vastgoedportefeuille.

Een onjuiste conclusie, vond Latenstein, die het bestaan van het toen nog zeer vertrouwelijke rapport van Ernst & Young niet ontkende. Latenstein eiste rectificatie. Eerder dat weekend had ook de afdeling voorlichting van SNS Reaal op verschillende plaatsen aangegeven dat NRC Handelsblad de plank had misgeslagen.

Ministerie: deze brief is contraproductief. De maat is vol

Daar dachten ze bij het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank heel ander over, zo bleek vandaag. De vijf pagina’s tellende boze brief die Latenstein stuurde, leidde tot zijn gedwongen vertrek. “Het jaar 2012 werd afgesloten met een aantal goed geïnformeerde artikelen in NRC Handelsblad over de vastgoedportefeuille van SNS Reaal”, schrijft de evaluatiecommissie die vandaag een rapport over het toezicht op SNS publiceerde.

“Op 29 december ging een uitvoerige en geprikkelde reactie van Latenstein naar de hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Een afschrift hiervan bereikte het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank. Sijbrand [directeur toezicht van DNB] en mevrouw Salden [directeur Financiële Markten bij Financiën] vonden de reactie van Latenstein contraproductief. Voor het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank was de maat vol. De dag na het verschijnen van de artikelen gaat de “uitvoerige en geprikkelde reactie” van de bank naar de krant en naar andere media. Het is dan zondag 30 december 2012.”

‘Deze bestuurders op korte termijn vervangen’

Terwijl in diverse media discussie ontstaat over de berichtgeving in NRC mag SNS Reaal vanaf dat moment alleen nog met hun toestemming berichten naar buiten brengen. Ronald Latenstein en financieel bestuurder Ference Lamp zullen “op korte termijn” worden vervangen. DNB overhandigt het ministerie een lijst met mogelijke opvolgers. Het is minister Dijsselbloem (Financiën) die vervolgens op Nieuwjaarsdag besluit headhunter Egon Zehnder in te schakelen.

Lees hieronder de brief van Latenstein aan Vandermeersch:

De brief van Latenstein was voor NRC-ombudsman Sjoerd de Jong aanleiding om de zaak nog eens uit te zoeken. Hij maakt daarbij onder andere gebruik van een afstudeerscriptie van een stagiair die ten tijde van de publicatie op de economieredactie van NRC Handelsblad werkte. Lees hier verder.

Lees ook: Hoe SNS naar de afgrond schuifelt in NRC Handelsblad van zaterdag 18 januari.

    • onze redactie Economie