‘HEMA, Wehkamp en C&A deden aan dwangarbeid in DDR’

Nederlandse bedrijven als HEMA, C&A, Wehkamp, Philips, Shell en Maxis lieten in de jaren zeventig en tachtig producten maken door politieke gevangenen in de Duitse Democratische Republiek (DDR). Dat stelt het televisieprogramma Eenvandaag.

Een vestiging van C&A in het Duitse Berlijn. Foto EPA / Ole Spata

Nederlandse bedrijven als HEMA, C&A, Wehkamp, Philips, Shell en Maxis lieten in de jaren zeventig en tachtig producten maken door politieke gevangenen in de Duitse Democratische Republiek (DDR). Dat stelt het televisieprogramma Eenvandaag.

Het programma concludeert dit op basis van het boek Knastware für den Klassenfeind waarvoor onderzoek werd gedaan in de Stasi-archieven.

Modeketen C&A verkocht sportschoenen en waarschijnlijk ook dameskousen die gemaakt werden door slachtoffers van het communistische regime in de DDR. Online warenhuis Wehkamp bestelde meubels bij een bedrijf in de plaats Güstrow en HEMA liet oranje brooddozen maken bij een bedrijf in Beierfeld.

Het was al bekend dat IKEA veel producten door de politieke gevangenen liet maken. Ook veel West-Duitse bedrijven als Volkswagen, Aldi, Otto en Neckermann blijken gebruik te hebben gemaakt van dwangarbeid. De DDR verdiende hier op jaarbasis naar schatting tweehonderd miljoen Duitse mark mee.

De republiek in het oosten van Duitsland kon het geld goed gebruiken, want het land verkeerde in constante geldnood. De DDR was een communistische staat in Europa die werd opgericht door de Sovjet-Unie in 1949. De staat bestond officieel van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990. Toen trad de staat toe tot de Bondsrepubliek Duitsland waardoor Duitsland werd herenigd.

(Novum)