‘Haal die haas uit het oor van Mandela’

Er zit een kleine haas verstopt in het oor van Nelson Mandela en daar is de Zuid-Afrikaanse regering niet blij mee. We hebben het over het standbeeld van Mandela in Pretoria. De makers mochten hun namen niet in het werk zetten, dus besloten ze hun handtekening op een andere manier achter te laten: met een haasje in zijn oor.

De op 5 december overleden Mandela wordt tegenwoordig in Pretoria herdacht met een groot standbeeld. De kunstenaars Andre Prinsloo en Ruhan Janse van Vuuren maakten in opdracht van de regering het negen meter hoge werk, dat een dag na de begrafenis van Mandela in Pretoria werd onthuld.

Omdat ze geen toestemming kregen om hun naam in het werk te zetten en omdat ze het standbeeld in ‘haast’ moesten maken besloten ze een haas in het oor van Mandela te verwerken. Vanwaar een haas? Haas betekent in het Afrikaans ook haast, wat verwijst naar het feit dat ze het standbeeld in haast moesten maken.

Inmiddels heeft Zuid-Afrika de heren opgedragen om de haas uit het oor te verwijderen en zo “de waardigheid van het beeld te herstellen”. “We willen dat dit standbeeld voor de Zuid-Afrikanen staat voor hoop en niet refereert naar een haas”, aldus een woordvoerder van de regering tegenover de BBC. De kunstenaars hebben hun excuses aangeboden. Wanneer de haas wordt verwijderd is nog onduidelijk.

    • Nando Kasteleijn