Gevulde pompoen

Het zijn gouden tijden voor ‘supergraan’ quinoa, en dat klinkt positiever dan het is. De laatste tijd zijn we met z’n allen zó van deze korrels gaan houden, dat de boeren in Zuid-Amerika de vraag niet meer aan kunnen. In de praktijk betekent dat lege schappen in de winkels, stijgende prijzen bij de kassa en

Het zijn gouden tijden voor ‘supergraan’ quinoa, en dat klinkt positiever dan het is. De laatste tijd zijn we met z’n allen zó van deze korrels gaan houden, dat de boeren in Zuid-Amerika de vraag niet meer aan kunnen. In de praktijk betekent dat lege schappen in de winkels, stijgende prijzen bij de kassa en agrariërs die zich aan de andere kant kapot werken voor een hongerloontje.

Mocht je het geluk hebben om ergens toch een goed gevuld schap tegen te komen, kies dan in ieder geval voor een fair trade-variant, maar het is misschien nog beter om naar de alternatieven te kijken. Terug naar de rijst en couscous, of probeer een reform-graan waar nog geen kookboeken over vol zijn geschreven, zoals gierst (millet).

Gierst is net als quinoa glutenvrij en een gezonde vervanger van couscous en rijst. Omdat de vorm erg op quinoa en couscous lijkt, kun je het voor veel dezelfde gerechten gebruiken. Zo kun je de gevulde pompoen hieronder bijvoorbeeld met én quinoa én rijst én couscous vullen, maar ik probeerde het met gierst. En het resultaat was verrassend goed.

Verwarm de oven op 200 graden.

Snijd de pompoenen in de lengte doormidden en bestrijk het vruchtvlees met olijfolie. Leg de helften met de snijkant naar beneden op het ovenrooster en bak ze 45 minuten, tot je er met een vork makkelijk in kan prikken.

Ga in de tussentijd aan de gang met de gierst. Spoel de gierst eerst grondig om met water en laat goed uitlekken. Verwarm een kookpan en rooster de korrels. Voeg vervolgens 400 ml bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat in 15 à 20 minuten gaar worden.

Snipper de ui, hak de spinazie klein en snijd de paprika in kleine blokjes. Haal de pompoen uit de oven en verwijder de pitten en draden.

Hol de pompoen met een lepel nog wat extra uit, tot er een rand van ongeveer 1 centimeter vruchtvlees is overgebleven. Meng het vruchtvlees met de ui, spinazie en paprika. Roerbak in een scheutje olijfolie tot een mooi papje. Breng op smaak met de za’atar en peper en zout. Meng met de gierst en vul de pompoen met het mengsel.

Druk de vulling goed aan. Snijd de mozzarella in plakken en dek hier de pompoen mee af. Bak 10 tot 15 minuten onder de grill in de oven tot de kaas is gesmolten en een goudbruin kleurtje heeft gekregen.

Voor vier personen: 2 kleine biologische pompoenen 150 g gierst 400 ml groentebouillon halve paprika 1 ui handje spinazie 1 el za’atar 1 bol mozzarellapeper en zoutolijfolie

    • Stéphanie Versteeg