Oppositieleider Oekraïne optimistisch na overleg met regering

Orthodoxe priesters proberen een soort buffer te vormen tussen de oproerpolitie en de demonstranten in de hoofdstad Kiev. Foto Reuters / Gleb Garanich

Een van de Oekraïense oppositieleiders is optimistisch dat er een einde aan het geweld komt dat de hoofdstad Kiev de afgelopen dagen in zijn greep hield. Dat heeft een woordvoerder van de oppositie gezegd, na urenlang overleg tussen president Viktor Janoekovitsj en oppositieleiders.

De leider van de grootste fractie is optimistisch, meldt NRC-redacteur Hubert Smeets vanuit Kiev.

“De leider van de nationalisten heeft zich nog niet uitgelaten en wil eerst zijn adviseurs raadplegen. Waarschijnlijk worden wel de demonstranten vrijgelaten die gearresteerd zijn de afgelopen dagen.”

De deadline die Oekraïense oppositieleiders gisteren stelden aan president Viktor Janoekovitsj verstreek vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Priesters vormden een levende buffer

Al werden hier en daar nog steeds banden in brand gestoken vandaag en waren er zo nu en dan schermutselingen tussen de politie en de demonstranten, tot grootschalig geweld zoals in de afgelopen dagen kwam het niet. Een menigte op het centrale plein van Kiev staat te wachten op de uitkomst van de onderhandelingen. Orthodoxe priesters proberen de broze gevechtsstop tussen de politie en de antiregeringsbetogers te handhaven door tussen de oproerpolitie en de barricaden van de demonstranten in te staan.

De oorspronkelijke aanleiding voor de protesten was de weigering van Janoekovitsj om een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland. De protesten verliepen lange tijd grotendeels vreedzaam, maar afgelopen weekeinde sloeg de vlam in de pan. Gisteren kwamen zeker drie betogers om het leven.

VS waarschuwt Oekraïne niet nog meer geweld te gebruiken

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden waarschuwde eerder op de avond het land om geen geweld meer te gebruiken tegen de demonstranten, meldt persbureau AP. Als Janoekovitsj niet de situatie zal de-escaleren dan kan dat consequenties hebben zo liet het Witte Huis weten in een verklaring. Een woordvoerder zei ook dat de VS in dat geval sancties overwegen tegen het land.

Overigens was het niet overal rustig. Eerder op de dag bestormden antiregeringsbetogers het kantoor van gouverneur Oleh Salo in de stad Lviv en dwongen ze hem een ontslagbrief te ondertekenen. De gouverneur van de stad in het westen van de Oekraïne is aangesteld door president Janoekovitsj. Oleh Salo benadrukte later dat hij de brief onder dwang had ondertekend en trok zijn ontslag vervolgens weer in. Ook in Rivno en Tsjerkasie zijn overheidsgebouwen bestormd.

    • Anouk Eigenraam