Opinie

    • Carolien Roelants

Geef mij maar Miss Marple

Louis Theroux (l) in de gevangenis in Miami.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dus beginnen politieke partijen weer met hun beloften de veiligheid voor de burger te zullen verbeteren. Ik heb me nooit erg onveilig gevoeld, dus ik vraag me altijd af waarom. Maar als ik zoveel televisie zou blijven kijken als nu, dan zouden er ook rare dingen met mijn veiligheidsgevoel gebeuren. Al die politieseries en politiefilms! Plus verwante programma’s als Opsporing Gezocht. Gisteren werden er een paar gezinnen afgeslacht in Criminal Minds op Veronica. Op nare manieren. Geef mij maar een goede, oude Britse detective als Midsomer Murders of liever nog Agatha Christies Miss Marple.

De tijdgeest schrijft voor dat er ook heel wat politie-reality tussen zit. Zo heeft RTL 7 Autodieven betrapt, Politie op je hielen en Stop! Politie. In Amerika worden met lokauto’s autodieven betrapt die dan stuk voor stuk toegeven al eens te zijn veroordeeld, en een sukkel te zijn. Maar je ziet dat ze over een paar jaar cel de verleiding wéér niet zullen kunnen weerstaan. Sukkels inderdaad.

In dit kader keek ik op Canvas naar Louis Theroux, die in Miami Mega Jail (2011) op bezoek gaat in een paar gevangenissen. Theroux is een Britse journalist die ook alleen maar Brit kan zijn, en hij valt nogal op in gevangenissen waar bijna de hele bevolking zwart is. Hij gaat de cel in te midden van meervoudig moordenaars, wat nogal dapper oogt als je vergeet dat er naast de cameraman een legertje bewakers waakt.

Theroux stelt simpele vragen als: hoeveel straf heb je en waarvoor? En krijgt dan antwoorden als: 90 jaar omdat ik drie, vier negers heb vermoord met een AK-47. Daar doen ze niet moeilijk over. Het is wel een effectieve methode om duidelijk te maken hoeveel verschil er is tussen daar en hier. Net als het bootcamp, waar jonge veroordeelden hun vrijheid kunnen verdienen als ze zich zes maanden laten drillen. Een 14-jarige jongen die tot tien jaar was veroordeeld wegens een gewapende overval, hield het niet vol en koos voor de cel. Als ik zo de omgeving zie waarin hij die tien jaar doorbrengt, geloof ik niet dat ik hem na zijn vrijlating wil tegenkomen.

Ten slotte een rechtzetting: het tweede en laatste deel van Russia on Four Wheels, waarin twee Britten in auto’s het oude en het nieuwe Rusland verkennen, was gisteren, en niet volgende week. Sorry.

    • Carolien Roelants