Franse parlementariërs geen burgemeester meer

Franse volksvertegenwoordigers mogen niet langer functies stapelen. De Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft gisteren na ruim een jaar discussie een wet aangenomen die het de eigen leden en leden van de senaat vanaf 2017 verbiedt om hun mandaat te combineren met een bestuursbaan op lokaal niveau, zoals een burgemeesterschap of een wethouderspost. Vanaf 2019 geldt de regel ook voor europarlementariërs.

In de Franse politiek bestaat een jarenlange traditie van het verzamelen van politieke functies. In het verleden combineerde Jacques Chirac het premierschap van Frankrijk met het burgemeesterschap van Parijs. Meer recent was Alain Juppé tegelijk minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Bordeaux (235.000 inwoners). Van de 577 leden van de Assemblée hebben momenteel 339 afgevaardigden ook lokale of regionale taken.

De wet tegen de zogenoemde ‘cumul des mandats’ was een belangrijke verkiezingsbelofte van François Hollande voor hij president werd. Hoewel hij ook zelf jarenlang het burgemeesterschap (van Tulle, in de Corrèze) met een parlementszetel combineerde, hollen de dubbele petten volgens hem de Franse democratie uit en leiden ze tot cliëntelisme en belangenconflicten.

De organisatie Transparency International, die strijdt tegen corruptie, huldigde de nieuwe regels als een „werkelijke revolutie” voor de Franse democratie.