‘Falcao mist WK - één van de beste spitsen ter wereld’

Falcao in actie op 10 januari dit jaar. Foto EPA / Guillaume Horcajuelo

De Colombiaan Radamel Falcao lijkt door een gescheurde kruisband het WK voetbal komende zomer te missen. Volgens de Colombiaanse krant El Espectador heeft de Portugese arts van de spits van AS Monaco dat vandaag bekendgemaakt.

Falcao, die de bijnaam El Tigre (de tijger) heeft, liep de blessure gisteren op tijdens de bekerwedstrijd tegen Mont d’Or Azergues. Hij zou er zes maanden uit liggen met de blessure. De verwachting was dat hij zou uitgroeien tot één van de absolute sterren op het komende WK Voekbal in Brazilië.

De 27-jarige Falcao scoorde dit seizoen negen goals in zeventien wedstrijden voor Monaco. Eerder vond hij aan de lopende band het net voor Atletico Madrid en FC Porto. De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal noemde Falcao vorig jaar nog “één van de beste spitsen in de wereld”. Falcao is bovendien de aanvoerder van Colombia dat vierde op de wereldranglijst voor voetballanden staat, en dus groepshoofd is op het WK in Brazilië.

Colombia is bij het WK in groep C ingedeeld, bij Griekenland, Ivoorkust en Japan.

Falcao voetbalde 5 jaar lang bij het Argentijnse River Plate, voordat hij enige jaren terug via FC Porto bij Atletico Madrid belandde. De Spaanse club verkocht hem afgelopen zomer voor maar liefst 60 miljoen euro aan AS Monaco, waar hij naar verluidt jaarlijks ruim 10 miljoen euro netto verdient.

De overtreding die Falcao het WK lijkt te kosten:

Één van de gevaarlijkste ‘nummer negens’ ter wereld

Falcao is geen Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, geen speler die zich vaak terug laat zakken. Hij is een pure spits die vooral uitzonderlijk gevaarlijk is dichtbij de goal. Hij wordt door menigeen als de beste spits ter wereld beschouwd, samen met Zlatan Ibrahimovic.

Toen Colombia in november vorig jaar een oefenwedstrijd speelde tegen het Nederlands elftal schreef NRC-sportredacteur Bart Hinke in een profiel van Falcao:

Het tegenwoordige Colombia verblijdt zich met de voeten van Falcao, de superspits die een derde van de 27 goals maakte in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep. Zijn kracht is de opperste concentratie, die scherpte, de hele wedstrijd lang. Ineens is hij dodelijk. In de schaduw van de Champions League won Falcao twee keer achter elkaar de Europa League (2011 en 2012), als topscorer. Hij wordt alom erkend als een van de gevaarlijkste ‘nummer negens’ ter wereld”

Twintig van de mooiste goals van Falcao:

Overigens lijkt zijn club AS Monaco vooralsnog iets meer hoop te hebben op een spoedig herstel van de Colombiaanse sterspeler. De Monegasken spreken in een vandaag uitgegeven verklaring over een beschadiging van de kruisband, waaraan Falcao spoedig geopereerd moet worden. De club zegt verder dat de dokters “er alles aan doen om de aanvaller zo snel mogelijk te laten herstellen”.

    • Niels Posthumus