‘Extra griepdoden in Noord-Amerika door paracetamol’

Foto ANP / Olaf Kraak

Jaarlijks duizend extra griepdoden in Noord-Amerika. Dat is het gevolg van het massaal slikken van koorts onderdrukkende middelen bij griep, stellen Canadese onderzoekers van de McMaster University. Koorts is een belangrijk natuurlijk mechanisme om infecties in toom te houden.

Bij hogere temperaturen groeien virussen (en bacteriën) minder efficiënt, terwijl de immunologische afweer tegen deze infecties dan juist effectiever wordt. Dempen van de koorts leidt ertoe dat mensen meer virusdeeltjes uitscheiden en dat alleen al vergroot de kans dat ze anderen aansteken.

Effect van slikken paracetamol op epidemiologie van griep

Dat schrijven de onderzoekers deze week in het wetenschappelijke blad Proceedings of the Royal Society B. Op basis van de bestaande literatuur rekenden ze door wat het effect is van het slikken van ibuprofen, paracetamol of aspirine op de epidemiologie van griep. Door daarbij zo conservatief mogelijk aannames te doen, kwamen de onderzoekers uit op een ‘ruwe ondergrens’ van 5 procent extra griepgevallen en -doden bij een gewone seizoensgriep.

In werkelijkheid is het effect nog veel groter, denken zij. Met koortsonderdrukkers scheiden mensen niet alleen meer maar ook langer virusdeeltjes uit. Mensen zullen zich weer wat beter voelen, en eerder geneigd zijn weer te gaan werken of naar school te gaan. Onbewust versnellen en vergroten zij daarmee de griepepidemie.

Goed voor individu, niet per se voor bevolking als geheel

Het effect van koortsverlagers bij een grieppandemie (een wereldwijde epidemie) is volgens de berekeningen relatief lager, geschat op een procent, omdat het hier gaat om uiterst besmettelijke virusstammen, die ook zonder koortsonderdrukking snel verspreiden. Niettemin is de impact ervan waarschijnlijk significant, schrijven de Canadezen. Tijdens de Spaanse griep van 1918 kregen veel mensen aspirine, maar dat kan uiteindelijk verantwoordelijk geweest zijn voor een niet te verwaarlozen aandeel in het aantal doden, dat geschat wordt op 50 tot 100 miljoen wereldwijd.

Net als met antibiotica geldt hier dat wat goed is voor het individu, uiteindelijk niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de bevolking als geheel.
Mensen die griep krijgen, kunnen het beter gewoon in bed uitzieken, luidt het advies van de onderzoekers.