Expansiedrift van videodienst Netflix

De tv-kijker bepaalt anno 2014 zelf wanneer ie kijkt. En dat komt videoabonnementen als Netflix, sinds een paar maanden in Nederland, ten goede. De Amerikaanse filmdienst meldde gisteren dat het aantal abonnees de afgelopen maanden is toegenomen, zowel in de VS (32 miljoen betalende klanten) als elders (9,7 miljoen internationale kijkers).

Netflix maakt geen aparte cijfers bekend voor Europese landen, maar topman Reed Hastings laat wel weten dat zijn bedrijf hoge verwachtingen heeft van Europa. Komend kwartaal moet die expansiedrift nog eens zo’n twee miljoen extra internationale klanten opleveren.

Er is schaalgrootte nodig om de buitenlandse tak winstgevend te maken: Netflix investeert vooralsnog meer in licenties van tv-series en films dan dat het oplevert. In de VS zijn wel genoeg kijkers om de kosten van eigen producties en licenties van recente series terug te betalen.

De winstgevendheid is nog bescheiden: op een jaaromzet van 4,3 miljard dollar maakte Netflix 112 miljoen dollar winst. Daardoor waren beleggers wat huiverig over de filmdienst, maar in de handel na beurs schoot de koers met 17 procent omhoog: de resultaten waren beter dan verwacht.

Netflix richt de pijlen vooral op HBO, de Amerikaanse betaalzender die sinds een jaar ook in Nederland actief is. Maar Netflix is niet de enige videodienst. De belangrijkste concurrenten in de VS zijn Amazon en Hulu. Daarnaast ontwikkelt elektronicafabrikant Sony een downloaddienst voor zijn eigen tv’s. In Nederland biedt Videoland, in samenwerking met RTL, een onbeperkt aanbod.

Voor al deze abonnementen is schaalgrootte noodzakelijk. Om die reden moet de Nederlandse videodienst Ximon deze maand de stekker eruit trekken: te weinig klanten om de licentiekosten te betalen.

Momenteel betalen alle Netflix-abonnees 8,99 dollar (in Europa 8,99 euro), maar er komt meer variatie in het aanbod. Netflix experimenteert in de VS met een aanbod van vier gelijktijdige Netflix-streams, zodat meerdere gebruikers per huishouden tegelijk kunnen kijken naar verschillende programma’s.

Daarnaast wil Netflix het aanbod variëren door een standaardabonnement of een high definition-abonnement aan te bieden. Een aantal series zal ook in een nieuw beeldformaat, 4K, worden aangeboden. Vermoedelijk moet daar meer voor worden betaald. Zo’n 4K-beeld vergt ook een snelle internetverbinding van 50 Mbps. In de VS slurpt Netflix eenderde van alle downloadverkeer op.

Kabelaars zien de opkomst van Netflix met lede ogen aan – hun netwerk wordt zwaar ‘belast’ en Netflix-abonnees besteden doorgaans minder geld aan andere tv-pakketten.

    • Marc Hijink