Ex-neuroloog Ernst Jansen in beroep in tuchtzaak

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur op archiefbeeld. Foto ANP / Jerry Lampen

Ernst Jansen gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van het Medisch Tuchtcollege. Dat bepaalde vorige maand dat de Twentse oud-neuroloog zich nooit meer mag inschrijven als arts. Jansen en zijn advocaat Frank van Gaal leggen zich daar niet bij neer, schrijft de krant Tubantia vandaag.

De advocaat vertelt aan de krant dat het beroep niets te maken heeft met de opgelegde straf - Jansen was al geen arts meer - maar met de onderbouwing van het vonnis. De constatering het tuchtcollege dat Jansen geen blijk zou hebben gegeven van twijfel over zijn eigen handelswijze is ook tegen het zere been van de oud-neuroloog. Hij is van mening dat hij dat wel heeft gedaan.

De tuchtzaak was aangespannen door vier oud-patiënten en de nabestaanden van een vijfde. Het tuchtcollege in Zwolle verklaarde de klachten tegen Jansen grotendeels gegrond. Jansen stelde zijn diagnoses te snel en op dubieuze gronden. Hij kende geen twijfel en toetste zijn oordeel niet of nauwelijks. Hij deed geen extra onderzoeken en overlegde niet met collega’s. Ook de dossiervoering en de follow-up waren ondermaats.

Het tuchtcollege vermoedde bovendien dat Jansens praktijken in de hand werden gewerkt door zijn medicijnverslaving. Omdat bij Jansen ook tijdens de behandeling weinig te merken was van twijfel, was het volgens het tuchtcollege onverantwoord dat hij ooit weer als arts aan de slag zou gaan.
Advocaat Frank van Gaal was vrijdagavond niet bereikbaar om commentaar te geven op het aangetekende hoger beroep.

Tegen Jansen loopt ook een strafzaak. Daarin eiste justitie zes jaar cel. Het vonnis in die zaak wordt volgende maand verwacht.

(Novum)