Directeur Caron weg bij kinderkankercentrum

Het Binnenhof Foto Siebe Swart

Bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in De Bilt is ruzie ontstaan over het tempo waarin de researchtak van het prestigieuze ziekenhuis van de grond komt. Huib Caron (AMC), een van de beste kinderoncologen van Nederland, heeft om die reden zijn functie als directeur research neergelegd. Hij vindt dat er te weinig vaart zit achter de oprichting van de onderzoekspoot. Het ziekenhuis vindt het „ontzettend jammer” dat hij vertrekt, aldus bestuurder en kinderoncoloog Rob Pieters.

Het Prinses Máxima Centrum begint dit jaar met behandelingen voor vier soorten kanker bij kinderen. In 2016 moet het ziekenhuis helemaal klaar zijn. Bedoeling is dat dan alle 550 kinderen die jaarlijks in Nederland kanker krijgen, in het centrum worden behandeld. Nu worden ze nog behandeld in acht academische ziekenhuizen, van Groningen tot Maastricht.

De opzet van het ziekenhuis is ambitieus. Kinderoncologie is een aansprekend vakgebied en het nieuwe ziekenhuis wil „meer dan 90 procent” van alle kinderen met kanker genezen, aldus de brochures. Van de kinderen met kanker sterft nu een kwart. Een groot deel van de anderen houdt ernstige schade over aan de behandeling; hartschade, onvruchtbaarheid, verzwakte botten.

Aan de oprichting van het Prinses Máxima Centrum ging veel getouwtrek vooraf. Ouders van kankerpatiënten en de kinderoncologen in alle acht ziekenhuizen wilden al jaren dat er één centrum kwam waar de expertise op dit gebied gebundeld wordt. Het aantal patiëntjes met kanker is relatief klein waardoor elk van de academische ziekenhuizen er te weinig behandelt om er echt goed in te worden. Concentratie van dit soort ‘hoogcomplexe, laagvolumebehandelingen’ is op vele medische terreinen gaande. De besturen van de academische ziekenhuizen waren aanvankelijk tegen één kinderoncologisch centrum, omdat ze dan hun eigen kinderoncologie moesten afstaan.

In 2010 besloten de kinderoncologen het plan door te zetten, met steun van Volksgezondheid, verzekeraars en gezondheidsinspectie. Het gaat immers niet om het belang van de ziekenhuizen, zeiden artsen en patiëntenvereniging, maar om dat van de patiënten. Eerst zou het centrum bij het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam komen, toen werd dat Utrecht omdat die stad centraler ligt.

Met bouw en inrichting van het nieuwe ziekenhuis zal bijna 200 miljoen euro gemoeid zijn. Op termijn werken er duizend mensen. Anderhalf jaar geleden kreeg het centrum toestemming de naam van Prinses Máxima te gebruiken.

In het buitenland zijn diverse kinderoncologische centra die als voorbeeld dienen voor het Prinses Máxima Centrum.

    • Frederiek Weeda