Dijsselbloem en DNB stellen reactie SNS-rapport uit - Kamer wil debat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet aanleiding tot verbeteringen in de kritiek van de commissie die de nationalisatie van SNS Reaal heeft onderzocht. Wel is hij blij dat de commissie oordeelt dat de bank terecht werd genationaliseerd.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP/Bart Maat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet aanleiding tot verbeteringen naar aanleiding van de kritiek van de commissie die de nationalisatie van SNS Reaal heeft onderzocht. Wel is hij blij dat de commissie oordeelt dat de bank terecht werd genationaliseerd. Dat laat Dijsselbloem weten tegenover persbureau Novum in een reactie op het vandaag verschenen rapport over SNS Reaal.

Binnen enkele weken stuurt Dijsselbloem een uitgebreide reactie aan de Tweede Kamer, zo beloofde hij vandaag in een korte schriftelijke reactie:

“Het doet me genoegen dat de commissie de keuze om te nationaliseren ondersteunt en de samenwerking tussen De Nederlandsche Bank en Financiën positief beoordeelt. Ook de kritische punten uit de evaluatie zijn welkom en geven aanleiding tot verbeteringen, die we deels ook al ter hand hebben genomen.”

Interventiewet voor het eerst ingezet bij SNS

De nationalisatie van SNS Reaal was de eerste keer dat de zogeheten Interventiewet werd gebruikt, op grond waarvan de staat kan ingrijpen bij financiële instellingen. Uit het rapport blijkt dat de bevoegdheden van de minister van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) op bepaalde punten kunnen worden verbeterd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de wijze van onteigenen van de onderhandse leningen, die in het geval van SNS niet rechtstreeks konden worden onteigend.

Veel van de voorgestelde verbeteringen worden ondervangen door de nieuwe Europese regels voor de omgang met banken die in problemen raken, zegt Dijsselbloem vandaag.

In het rapport wordt geconcludeerd dat Financiën en DNB eerder hadden moeten reageren op de financiële problemen bij SNS Reaal. Het ministerie en de toezichthouders hadden onvoldoende oog voor de risico’s die SNS nam, stellen de commissieleden Rein Jan Hoekstra en Jean Frijns.

Dijsselbloem koos al voor nationalisatie voor deze oplossing

De nationalisatie van SNS zelf is volgens de commissie goed verlopen. Maar minister Dijsselbloem koos volgens het rapport al weken voor de daadwerkelijke nationalisatie op 1 februari 2013 voor deze oplossing. In een notitie die dag vraagt een ambtenaar: “Volgens ons is onteigening de enige oplossing die resteert. Bent u hiermee akkoord?” De minister heeft hierop “met ‘een krul’ aangegeven akkoord te zijn met onteigening”.

DNB wacht met reageren

De Nederlandsche Bank (DNB) geeft pas over enkele weken een reactie op het kritische rapport. Volgens een woordvoerder gaat DNB het ‘grondige’ rapport ook ‘grondig’ doornemen.

De bank stuurt zijn reactie aan de minister van Financiën. Die heeft al aangekondigd de Kamer over ‘enkele weken’ zijn uitgebreide reactie te geven. De reactie van DNB wordt dan ook pas openbaar, aldus de zegsman.

Tweede Kamer wil debat over SNS Reaal

Update 13.00 uur: De Tweede Kamer wil met minister Dijsselbloem in debat over het rapport over de nationalisatie van SNS Reaal. Dat meldt persbureau Novum zojuist. Kamerleden van diverse partijen onderschrijven de hoofdconclusies van het rapport. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zegt:

“We zagen al eerder dat het toezicht niet voldeed, onder andere bij ABN. Pijnlijk dat dit beeld weer wordt bevestigd.

VVD-Kamerlid Aukje de Vries constateert:

“Het toezicht van DNB in die tijd is veel te licht geweest. Eigenlijk kan gezegd worden dat het gefaald heeft.”

SP-Kamerlid Arnold Merkies zegt dat de DNB en Financiën “hebben te passief en afwachtend gehandeld.”

En ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stelt:

“DNB heeft te gemakkelijk en zonder zelf goed onderzoek te doen een verklaring van geen bezwaar afgegeven.”

Hij wijst er wel op dat de commissie concludeert dat de nationalisatie onvermijdelijk was.

Net als de onderzoekscommissie vindt de Kamer dat de regels rondom het ingrijpen bij banken moeten worden aangescherpt. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) komt met voorstellen daarvoor, zo liet hij weten in reactie op het rapport.

Rapport ‘te omzichtig’ voor obligatiehouders

In het rapport over de nationalisatie van SNS Reaal worden ‘niet al te veel harde noten gekraakt’ dat is met opzet gebeurd, vermoedt voorzitter van de Stichting Obligatiehouders SNS, Frans Faas. “Het rapport is wel erg omzichtig geformuleerd”, stelt Faas in reactie op het rapport. “De onderzoekers hadden wel door dat ze anders de deur naar de rechtszaal wagenwijd hadden opengezet voor schadeclaims.”

Volgens Faas, die met zijn stichting de belangen behartigt van gedupeerde beleggers in SNS, dienden de onderzoekers, oud-formateur Rein Jan Hoekstra en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Jean Frijns, in hun rapport duidelijk hun ‘broodheer’, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij gaf de opdracht voor het rapport. “Ze waren niet onafhankelijk.”

    • Annemarie Coevert