denken @nrc.nl

Dat referendum is ook helemaal niet nodig

vindt Hank van der Heijden uit Rotterdam

Als simpele burger met een gemiddelde opleiding las ik in de krant van maandag de indrukwekkende namenlijst onder het pleidooi voor een referendum over de Europese Unie. Allerlei filosofen en hoogleraren ondertekenden het aritkel. Nu heeft de Tweede Kamer inmiddels besloten dat zo’n referendum er niet komt; toch blijven de leden van het Burgerforum-EU zich in de media afvragen waarom inwoners van Nederland zich niet uitdrukkelijk mogen uitspreken over hun eigen toekomst.

Maar we hebben in 2012 toch al gestemd en ons dus uitgesproken? Wisten de kiezers dan niet dat, als ze op de VVD en PvdA stemmen, er een gestage uitbreiding van de macht van Europa zou komen? (En als ze dit niet wisten, aan wie ligt dit dan?)

Ook dacht ik dat er nog gestemd mocht worden over Europa in de vorm van de aankomende Europese verkiezingen en dat ik daarbij ook op partijen kan stemmen die tegen een uitbreiding van de macht van de Europese Unie zijn.

Als ik in de kranten lees dat de afzonderlijke Europese landen eigenlijk niet meer meetellen in de wereld als politieke, militaire en economische machten, dan vraag ik me af of het zo dom is om wat meer met onze buren te gaan samenwerken op deze vlakken.

Maar wie ben ik? Ik ken weinig moeilijke woorden en de hoogleraren en filosofen zullen me waarschijnlijk met complexe argumenten om de oren slaan. Als eenvoudig burger kan ik deze discussie eigenlijk niet voeren en misschien moet ik dit ook helemaal niet proberen. Ik ga er maar vanuit dat de partij die ik mijn stem heb gegeven (en ga geven) hier verstandig mee omgaat en voor mijn belangen opkomt. Want wat is die hele democratie eigenlijk waard zonder een beetje vertrouwen?

Alice, help jezelf

schrijft Roelof Ybema uit Zwolle

Supermarkten dragen bij aan voedselverspilling door niet één maar vier kippenpoten in een verpakking aan te bieden, schrijft Alice de Nijs uit Haarlem gisteren op deze plek (‘Supermarkt, help me!’). Het is jammer dat ze niet verder kijkt dan de supermarkt. Bij de slager, visboer, bakker en kaasboer zijn wel degelijk kleinere porties (voor één persoon) te koop. Als Alice echt minder voedsel wil weggooien, zal ze er zelf iets meer moeite voor moeten doen!