Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

De telefoontap in de zaak-Offermanns: ‘Het gaat veel over veiligheid natuurlijk’

Offermanns na zijn vertrek als burgemeester van Meerssen
Offermanns na zijn vertrek als burgemeester van Meerssen Foto ANP / Marcel ten Hoorn

Vandaag is oud-burgemeester Ricardo Offermanns veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor passieve ambtelijke omkoping. Hij kreeg telefonisch vragen doorgespeeld die hem gesteld zouden worden bij zijn sollicitatiegesprek om burgemeester te worden van Roermond. Klein detail: de politie nam dat gesprek op. Lees hier een transcriptie van de telefoontaps.

De zaak-Offermanns kwam in 2012 aan het licht toen de politie een onderzoek had ingesteld naar de banden tussen VVD-gedeputeerde Jos van Rey en zijn vriend projectontwikkelaar Piet van Pol. Het vermoeden bestond dat de politicus zich had laten omkopen. De politie ging vervolgens het telefoonverkeer van Van Rey aftappen.

We wachten maar eens even af, goed jongen

Zo kwam Ricardo Offermanns in het vizier. De toenmalig burgemeester van Meerssen wilde solliciteren naar de baan van burgemeester van Roermond. Van Rey zat in de vertrouwenscommissie en wist daardoor ook welke vragen Offermanns kon verwachten bij een sollicitatiegesprek. Een transcriptie waarin de twee die vragen bespreken is vandaag verschenen in het vonnis van de Rechtbank in Rotterdam. Delen van het gesprek doken al eerder op in NRC.

J: Heel eventjes kort nog [verdachte], jij hebt dat overzichtje van mij gekregen weet je wel van veiligheid he?

R: Ja

J: Het gaat dus heel veel over veiligheid natuurlijk

R: Ja

J: Temeer omdat er natuurlijk andere kandidaten zijn die uit de politiesector komen et cetera.

R: Ja

J: En euh je krijgt op een gegeven moment de euh voorgelegd de case dat er een groot evenement is en de politie zegt dat er geen politiecapaciteit is..

R: Ja

J: Nou, dan moet je dus daarop gaan.. wat wat ga je dan doen? Eeuuhh hoe ga je dat aanpakken? Wij hebben ook een keer meegemaakt hier dat die die die Bavaria Race van Rotterdam die zouden weer op de niet geopende A73..(onverstaanbaar) en dat is toen

R: Ja

J: Niet kunnen doorgaan. Daar gaat dat dus eueuh over

R: Oke.

J: Dat is een, ten tweede over integriteit..

R: Ja

J: Krijg je de vraag voorgelegd van een raadslid eeuuhm die een stuk grond heeft in een bestemmingsplan en net voor de raadsvergadering hoor jij dat dat raadslid daarbij betrokken is en dat raadslid is van dezelfde partij als de wethouder en de wethouder wist het ook niet en wat ga je dan doen?.. Nou het belangrijkste antwoord is dat ze kan geven: “Nou dan haal ik het in ieder geval van de agenda af”.

R: Ja

J: Dan ga ik nader onderzoek doen, dan wil ik het naatje van de kous weten.. En dan komt [getuige 7]: “Ja maar het is nog erger, die wethouder heeft daar ook een stuk grond liggen en dat heeft ie ook niet verteld, dat heeft ie met een erfenis gekregen, dat was ie vergeten… En euh daar wordt verschillend op gereageerd maar ik heb na afloop gezegd nou mijn tegen de commissie ja ik zou zo’n wethouder daar zou ik het vertrouwen in opzeggen natuurlijk, kan dus niet.

R: Ja

J: Vooral niet in zo’n stad als Roermond waar zoveel is voorgevallen. Nou dan krijg je op een gegeven moment een euh een euh hmm een driehoekje neergelegd.

R: Hmmhmm (bevestigend!)

J: En in dat driehoekje daarin staat de euh euh, boven staat daar voorzitter van de Raad, dan staat linksonder voorzitter van het College en rechts ..(onverstaanbaar) het Rijksorgaan. Waar bevindt u zich? De, de meesten zeggen middenin… dus

R: ..(onverstaanbaar)

J: Maar je maakt natuurlijk de mooiste indruk als je zegt tussen euh de, de Raad en het College, he want de Raad is de baas, dus het gaat meer richting de Raad.

R: Jaja, zeker

J: Nou burgervader dat weet je natuurlijk wel..euhmm nou de motivatie, ja goed van de VVD dat euh he je moet proberen dat je euh ..(onverstaanbaar) jongens mijn termijn is afgelopen…(onverstaanbaar)

R: Ja

J: En vooral, :”Wat denkt u als de de.. netwerken, de contacten in Den Haag. Het is natuurlijk van voorzitters van provinciale afdelingen of ex-voorzitters een koud kunstje om ..om zowel mensen van je eigen partij als mensen die in de regering zitten van andere partijen te benaderen.

R: Ja

J: Nou kijk ben ik dan nog iets vergeten (bladerend geluid). Hoe was de kamer Centrale Vergadering? (…)

J: Oke. Je word ook gevraagd naar de aanbeveling commissie Sorgdrager - Frissen over het Primus Secundus (fonetisch) systeem

R: Oke

J: weet je daar iets van of niet?

R: Nee, dat moet ik even opzoeken.

J: Primus Secundus systeem is het systeem dat je met twee wethouders samen doet.

R: Jaja dat je twee ogen hebt, met vier ogen het systeem wat je dan nu hebt.

J: Jajaja het is hoe je daar tegen aan kijkt etcetera…. Even kijken… lk stel je een vraag als je, als je burgemeester word en de nationale politie is de regioburgemeester de burgemeester van Maastricht en dan wil men zijn plaatsvervanger de burgemeester van Venlo maken. Hoe zou, je krijgt de opdracht van de Raad en het College Roermond te doen, te doen zijn, dat Roermond het is. Hoe gaat u dat doen?

R: Ja

J: Nou dan ga ik met [betrokkene 3] eerst belangrijk is dat ik met [betrokkene 3] overleg ga plegen maar het allerbelangrijkste is dat alle Midden Limburgse gemeenten, en ik ben hier ook gestart als burgemeester dat die mij steunen, dus ik zorg voor draagvlak hier in Midden Limburg

R: Ja

J: Dan heb ik het meeste gehad..

R: Oke, nou dan weet ik even voldoende [betrokkene 1].

J: Ja en dan zien we elkaar woensdag en dan ga ik er vanuit dat het allemaal goed gaat.

R: We wachten maar eens even af, goed jongen
(..einde gesprek)