Chardonnay à la Chanel

Sluitertijden maakten plaats voor slow wines. Donkere kamer werd duistere kelder. De catwalk een wandeling door wijngaarden in Mâcon-Uchizy.  Maak kennis met Alexandre Jouveaux, voormalig fotograaf van modehuis Chanel, thans wijnmaker in de zuidelijke Bourgogne. Van hem proefde ik afgelopen week een prachtige, onverwachte, onalledaagse, atypische chardonnay. In niets het wit wat een Bourgogne-drinker zou verwachten als deze een blanc uit de Mâcon opentrekt.

Vorig jaar kreeg ik uit dezelfde contreien ook al zijn Prety in het glas, en raakte ik in de ban van de man. Of beter gezegd van zijn wijnen, die vanwege zijn ‘buiten de regeltjes om wijn maken’ niet voor de appellation contrôlée-status in aanmerking komen. Maar enfin, als Coco Chanel zich had gehouden aan de wetten van de modewereld hadden we waarschijnlijk nooit iets van haar gehoord.

Voilà, de 011 van Jouveaux.

Wijn die op zijn zuren kapitaliseert. Niet van die eendimensionale grimgruwelvoedingszuren die in de wijnindustrie worden gebruikt om te plompe chardo’s wat op te frissen of confitureshiraz een spatje doordrinkbaarder te maken.

Hier is sprake van natuurzuren. Sherryzuren. Muscadetzuren. Chabliszuren. Vervliegzuren. Zilte zuren. Sapzuren. Speekselklierstimuleerzuren. Puurzuren. Haute couture-zuren.

De confectiedrinker is gewaarschuwd.

Importeur Just Add Wine. € 26,25