Boze brief van SNS aan NRC was de druppel

De vijf pagina’s tellende boze brief die bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van SNS Reaal ruim een jaar geleden naar de hoofdredacteur van deze krant stuurde, leidde tot zijn gedwongen vertrek, blijkt nu. „Het jaar 2012 werd afgesloten met een aantal goed geïnformeerde artikelen in NRC Handelsblad over de vastgoedportefeuille van SNS Reaal”, schrijft de evaluatiecommissie. De dag na het verschijnen van de artikelen gaat de „uitvoerige en geprikkelde reactie” van de bank naar de krant en naar andere media. Het is dan zondag 30 december 2012. Het ministerie en DNB noemen de brief die zondag in een bespreking „contraproductief”. Voor hen was nu „de maat vol”. SNS Reaal mag dan alleen nog met hun toestemming berichten naar buiten brengen. Ronald Latenstein zal „op korte termijn” worden vervangen. DNB overhandigt het ministerie een lijst met mogelijke opvolgers. Het is minister Dijsselbloem (Financiën) die op Nieuwjaarsdag besluit headhunter Egon Zehnder in te schakelen.