‘Topbestuurders krijgen minder vaak opties als bonus’

Het hoofdkantoor van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) in Amsterdam. Foto ANP/Evert Elzinga

Steeds minder topbestuurders in het bedrijfsleven krijgen een optiepakket als bonus, zo schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van eigen onderzoek. In 2003 kregen 275 bestuurders opties, vorig jaar was dit aantal gedaald naar 45.

De kans dat topmannen plots multimiljonair worden is hierdoor drastisch afgenomen. De krant deed onderzoek naar de meldingen van aandelen- en optietransacties bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daaruit blijkt dat van alle bedrijven in de AEX-index nu alleen Reed Elsevier en Fugro nog opties aan bestuurders geven.

Opties zijn het recht om tegen een van tevoren vastgestelde prijs aandelen in te kopen, wat vele miljoenen op kan leveren als de prijs laag is, en de aantallen aan aandelen groot zijn.

64,5 miljoen euro op 1 dag verdiend dankzij opties

Het dagblad stelt vast dat topmannen Cor Boonstra (Philips), Kees Storm (Aegon) en Ad Scheepbouwer (KPN) op deze manier zeker 10 miljoen euro verdienden. Rijkman Groenink (ABN Amro) en Jan Bennink (Numico) dankten hun omstreden bonussen voor een groot deel aan hun opties bij de verkoop van de bank respectievelijk het voedingsbedrijf. Voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink spant de kroon door op één dag voor 64,5 miljoen euro te verdienen.

In plaats van opties krijgen bestuurders nu vaak prestatie-aandelen, die pas mogen worden verzilverd als bepaalde bedrijfsdoelen zijn behaald.

    • Annemarie Coevert