Economist verwijdert ‘foute’ cartoon

Het Britse tijdschrift The Economist heeft dinsdag een cartoon van zijn website gehaald omdat Joodse organisaties en sommige lezers aanstoot namen aan de tekening. De cartoon staat wel in de papieren editie.

De gewraakte tekening is van de Zwitserse cartoonist Peter Schrank die regelmatig voor The Economist werkt. Hij toont president Obama die, staande aan de rand van een diep ravijn, zijn hand uitsteekt naar de Iraanse president Rohani aan de overzijde. Terwijl achter Rohani karikaturaal neergezette Iraniërs met grote neuzen de Amerikaanse vlag verbranden, is Obama vastgeketend aan een groot schild met het beeldmerk van het Amerikaanse Congres waarop twee Davidssterren te zien zijn.

De Davidssterren op het schild zijn volgens de Amerikaanse Anti-Defamation League, die antisemitisme bestrijdt, en het Simon Wiesenthal Centre een onmiskenbaar teken van antisemitisme. Directeur Abraham Foxman schrijft op de website van de ADL: „Dit was niets minder dan een beeldend voorbeeld van de eeuwenoude antisemitische fabel over Joodse macht.” Foxman eist excuses: „The Economist kan de schade van het publiceren van een antisemitisch beeld niet met halve maatregelen herstellen.”

De tekening stond bij een artikel over de moeilijkheden die Obama ondervindt bij zijn pogingen een nucleair akkoord met Iran te sluiten. Het stuk noemt de weerstand in delen van het Congres hiertegen en refereert aan de Israëlische president Netanyahu, die het akkoord als een blunder beschouwt.