Al-Qaedaleider wil einde aan onderling vechten Syrische rebellen

Strijders van het Vrije Syrische Leger in het noorden van de provincie Aleppo, in december 2012. Foto AP / Manu Brabo

Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahri roept de in Syrië strijdende islamitische groepen op om te stoppen met onderling te vechten en samen te strijden tegen president Bashar al-Assad. Dat zegt al-Zawahri vandaag in een audioboodschap, schrijft persbureau AP.

De strijd tussen de aan Al-Qaeda verbonden groep ISIS en een keur aan andere militante bewegingen heeft de afgelopen drie weken aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Al-Zawahri zei dat de gevechten binnen de groep “onze harten met bloed hebben besmeurd”. Hij riep islamitische groepen in Syrië op om een islamitische rechtbank in het leven te roepen om de geschillen te slechten.

Vredesconferentie

Veertig landen, waaronder Nederland, zaten gisteren in Zwitserland aan tafel om te proberen een oplossing te vinden voor het conflict in Syrië. Een van de grote afwezigen is Iran. De verwachtingen over een doorbraak zijn niet erg hooggespannen. Midden-Oostenredacteur van NRC, Toon Beemsterboer, schreef eerder:

“Het regime en de oppositie hebben totaal verschillende agenda’s en lijken niet bereid tot enige concessie. Het Syrische regime heeft vooral te winnen bij deelname: meer internationale legitimiteit. De SNC [Syrische Nationale Coalitie] daarentegen dreigt haar laatste restje geloofwaardigheid in Syrië te verliezen door te gaan praten met het gehate regime.”

De gesprekken gaan morgen in Genève verder.

Lees ook ons uitlegstuk over Syrië: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.

    • Nando Kasteleijn