Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Winnend ontwerp geschrapt

Architectenbureau MVRDV wil dat zijn winnende ontwerp voor het nieuwe depotgebouw van Museum Boijmans Van Beuningen alsnog uitgevoerd zal worden. De gemeente Rotterdam sloot MVRDV in november bij een openbare uitbesteding uit, omdat het meer informatie gekregen zou hebben dan zijn concurrenten in een informeel gesprek tussen museumdirecteur Sjarel Ex en Winy Maas van MVRDV.

In een kort geding eiste MVRDV gisteren dat de rechter het schrappen ongedaan maakt. „Onze advocaat heeft betoogd dat de maatregel van de gemeente buiten proportie is”, bevestigt Jan Knikker van MVRDV.

Eind november koos een jury van experts het ontwerp van MVRDV uit vijf schetsontwerpen uit, maar de gemeente haalde het bureau direct uit de competitie omdat de aanbestedingsregels overtreden zouden zijn. Daardoor mag een samenwerkingsverband onder leiding van architect Maurice Nio nu waarschijnlijk zijn ontwerp uitwerken voor het gebouw aan het Museumpark in Rotterdam, waar Boijmans zijn depotstukken voor het publiek tentoon wil stellen. Het gebouw mag 50 miljoen euro kosten.

Ex en Maas hadden begin september een gesprek over een tentoonstelling die het museum mogelijk wil wijden aan MVRDV vanwege zijn 20-jarig bestaan. Tijdens dat gesprek begon Ex tot verrassing van Maas ineens over het depotgebouw. Volgens MVRDV is er geen informatie uitgewisseld die het bureau een voorsprong op de concurrentie zou geven. Toen Ex drie weken later bij de gemeente vertelde over het gesprek, sloeg daar de schrik toe. Ex trad terug uit de jury, omdat belangenverstrengeling dreigde. Maar de gemeente besloot ook om MVRDV na de beslissing van de jury uit te sluiten.

De rechter doet op 4 februari uitspraak. MVRDV en de gemeente hebben afgesproken tot dan geen commentaar te leveren op het conflict.