Vredesconferentie Syrië van start - ‘verwachtingen zijn laag’

Een welkomstbord bij de ingang van het Zwitserse resort Montreux waar de vredesconferentie over Syrië plaatsvindt. Vermoedelijk worden de gesprekken vrijdag in Genève vervolgd.
Een welkomstbord bij de ingang van het Zwitserse resort Montreux waar de vredesconferentie over Syrië plaatsvindt. Vermoedelijk worden de gesprekken vrijdag in Genève vervolgd. Foto AP / Anja Niedringhaus

In het Zwitserse Montreux begint vandaag na een jaar van voorbereidingen de langverwachte vredesconferentie over Syrië. Veertig landen, waaronder Nederland, zitten aan tafel, maar verschillende partijen ontbreken. De verwachtingen zijn dan ook niet erg hoog.

De bedoeling van de conferentie is om te komen tot een oplossing voor het conflict, maar die kans daarop lijkt gering. De Syrische oppositie vindt dat de Syrische president Assad hoe dan ook moet opstappen en wil dat hij op geen enkele wijze een rol speelt in een mogelijke overgangsregering. Maar Assad liet van tevoren al weten er niet over te piekeren om te vertrekken en noemde deelname van de Syrische oppositie in een overgangsregering op zijn beurt een grap in een interview met AFP.

Midden-Oostenredacteur van NRC, Toon Beemsterboer, schreef eerder al dat de verwachtingen dan ook laag zijn over de uitkomst van de conferentie:

“Het regime en de oppositie hebben totaal verschillende agenda’s en lijken niet bereid tot enige concessie. Het Syrische regime heeft vooral te winnen bij deelname: meer internationale legitimiteit. De SNC daarentegen dreigt haar laatste restje geloofwaardigheid in Syrië te verliezen door te gaan praten met het gehate regime.”

Extremistische groepen en Iran zijn afwezig

Een akkoord over een overgangsregering is uitgesloten, schrijft hij vandaag in de krant. Daarbij ontbreken er ook de nodige partijen aan de onderhandelingstafel. De enige Syrische oppositiegroep die aanwezig is, is de door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie (SNC). Maar die geniet weinig vertrouwen van de rebellen in Syrië. De extremistische groepen die de opstand domineren en de meeste gebieden controleren zijn er niet bij. De Syrische Koerden, die zowel tegen het regime als tegen de extremisten vechten, zijn niet eens uitgenodigd.

Ahmad al-Jarba, leider van de Syrische Nationale Coalitie, arriveert op het vliegveld in Genève voor de conferentie. Foto Reuters / Salvatore Di Nolfi

Ook Iran is afwezig. VN-chef Ban Ki-moon moest eergisteren de uitnodiging aan Iran voor de Syrische vredesbesprekingen schielijk intrekken omdat de SNC anders dreigde niet te komen.

Volgens Beemsterboer zullen de VS, Rusland en de VN de conferentie vermoedelijk al als succesvol zien als de deelnemers niet weglopen. De bijeenkomst moet meer gezien worden als een klein stapje in de goede richting. Als blijk van goede wil opperde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken vrijdag al een gevangenenruil en een plan voor een wapenstilstand in Aleppo, schrijft hij vandaag in nrc.next:

“Te denken valt aan maatregelen om de humanitaire situatie te verbeteren, zoals het toelaten van hulp. Zowel het regime als sommige rebellengroepen hebben de aanvoer van hulpgoederen aan de bevolking geblokkeerd. Vooral de internationale gemeenschap zal erop gebrand zijn de humanitaire nood van de 6,5 miljoen ontheemden binnen Syrië te verlichten.”

Lees hier het uitgebreidere artikel over de conferentie in Syrië.