Utrecht stopt met ‘loktieners’ bij controle op alcoholverbod

De gemeente Utrecht zet voorlopig geen ‘loktieners’ meer in om te testen of cafés alcohol verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen (VVD) gisteren in de Utrechtse gemeenteraad toegezegd na vragen van D66 en VVD. Boetes die tot nu toe zijn opgelegd nadat een ‘loktiener’ alcohol had gekocht in een Utrechtse horecagelegenheid, worden geschrapt.

Vorige week bleek dat de gemeente gebruikmaakte van jonge mystery guests om het aangescherpte alcoholverbod te controleren. Sinds 1 januari mogen jongeren onder de achttien geen alcohol meer kopen in supermarkten en horeca. Vorig jaar mocht dat nog vanaf zestien jaar.

In de stad ontstond ophef toen het café van volkszanger Henk Westbroek een boete kreeg van 1.300 euro. Een barman had een ‘loktiener’ – een zestienjarig meisje – een glas droge witte wijn verkocht. De boete die de controleur direct oplegde, leidde tot woedende reacties in de horecabranche.

Het is onbekend of de inzet van mystery guests voor dit doel wettelijk is toegestaan. De Stichting Alcoholpreventie en het bureau Nuchter – de twee grootste uitvoerders van nalevingsonderzoeken – stelden vorige week in deze krant dat hun steeds vaker wordt gevraagd een ‘loktiener’ te leveren. Het is onduidelijk of de gemeente daarmee aanzet tot een illegale activiteit. De burgemeester beloofde snel met een schriftelijke juridische onderbouwing van het besluit te komen. Utrecht voert volgens Van Zanen met het ministerie overleg over andere mogelijkheden om mystery guests op legale wijze in te zetten.

VVD en D66 zijn opgetogen over het besluit. Raadslid Mark Dijk (VVD): „Het middel is te zwaar en doet geen recht aan de inspanningen van de horeca om aan deze moeilijk handhaafbare wet te voldoen.” D66’er Jeroen Flipse: „Het inzetten van lokpubers zit het overleg tussen horeca en gemeente juist in de weg.”