Syrische oppositie wil onderzoek naar martelpraktijken

De gezaghebbende Syrische oppositiepoliticus Haitham al-Maleh aan de tafel van de oppositie in Montreux.
De gezaghebbende Syrische oppositiepoliticus Haitham al-Maleh aan de tafel van de oppositie in Montreux. Foto AP / Anja Niedringhaus

Op de eerste dag van de vredesconferentie over Syrië in het Zwitserse Montreux heeft de leider van de Syrische Nationale Coalitie opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de martelingen in de Syrische gevangenissen.

SNC-leider Ahmed al-Jarba:

“We eisen vandaag dat een internationale onderzoekscommissie de gevangenissen van het regime bezoekt waar martelingen en executies plaatsvinden.”

Deze week kwam er een rapport naar buiten met foto’s van zo’n 11.000 schijnbaar gemartelde en geëxecuteerde gevangenen in Syrië. Internationaal is er met afschuw gereageerd op het rapport. Als de authenticiteit van de foto’s wordt bevestigd, vormen ze bewijs van systematische misdaden tegen de menselijkheid door het regime.

‘Buurlanden zetten Syrië in brand

De verzoenende toon bij de vredesconferentie was vandaag ver te zoeken. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem zei dat de oppositie uit verraders en agenten van Israël bestaat. Buurlanden zetten volgens hem Syrië in brand door wapens en strijders de grens over te sturen.

Even daarvoor beschuldigde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry de Syrische regering ervan een vreedzame protestbeweging te hebben laten ontsporen in een internationale catastrofe. Kerry liet weten dat Assad geen plaats heeft in een eventuele overgangsregering, waarvan de oprichting een van de belangrijkste doelstellingen van de top is. Al-Moallem reageerde op Kerry met de woorden dat niemand buiten Syrië het recht heeft de Syrische president te verwijderen.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei op de conferentie vandaag dat hij wil dat de personen verantwoordelijk voor de gruwelijkheden in Syrië berecht worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Lees ook deze artikelen over de vredesconferentie en de situatie in Syrië: