Syrië-conferentie: Frankrijk wil wapenstilstand, aanwezigen verdeeld

Van links naar rechts: internationaal bemiddelaar van de VN in Syrië Lakhdar Brahimi, John Kerry, Ban Ki-moon en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schudden de hand na een trilaterale bijeenkomst in Montreux op dinsdag.
Van links naar rechts: internationaal bemiddelaar van de VN in Syrië Lakhdar Brahimi, John Kerry, Ban Ki-moon en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schudden de hand na een trilaterale bijeenkomst in Montreux op dinsdag. Foto AFP / Gary Cameron

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius wil een onmiddellijk staakt-het-vuren in Syrië. Hij wil daarnaast een humanitaire corridor instellen waarin niet gevochten wordt, zodat hulp kan worden geleverd aan de slachtoffers van de burgeroorlog. Dat heeft hij gezegd tijdens de vredesconferentie die vanochtend is begonnen in het Zwitserse Montreux.

Dat de kans op een vredesovereenkomst gering is, bleek gelijk uit de toespraken van de sprekers voor Fabius. Zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zei dat hij geen plek ziet voor president Bashar al-Assad in een eventuele overgangsregering die een einde zou moeten brengen aan het bloedige conflict. Assad is als leider ongeloofwaardig geworden door de “vreselijke aanval” op zijn eigen burgers, vindt Kerry.

Syrische minister weigert plaats te maken voor Ban Ki-moon

Kerry kon rekenen op steun van de Syrische oppositieleider Ahmad Jarba. Hij beschuldigde Assads troepen van steun aan Al-Qaeda. De terreurgroep vecht via de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) mee in de burgeroorlog (in eerste instantie vocht ISIS aan de kant van de rebellen van de oppositie, maar inmiddels bestrijden deze facties elkaar).

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, zei dat Kerry geen enkel recht had om Assad uit zijn functie te ontheffen. Dit recht zou alleen Syriërs toekomen. Al-Moallem weigerde vervolgens plaats te maken op het podium voor Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. “Jij woont in New York, ik woon in Syrië.”

Uitnodiging Iran op laatste moment ingetrokken

Veertig landen, waaronder Nederland, zitten in Zwitserland aan tafel om te proberen een oplossing te vinden voor het conflict in Syrië. Een van de grote afwezigen is Iran. De verwachtingen over een doorbraak zijn niet erg hooggespannen. Midden-Oostenredacteur van NRC, Toon Beemsterboer, schreef eerder:

“Het regime en de oppositie hebben totaal verschillende agenda’s en lijken niet bereid tot enige concessie. Het Syrische regime heeft vooral te winnen bij deelname: meer internationale legitimiteit. De SNC [Syrische Nationale Coalitie] daarentegen dreigt haar laatste restje geloofwaardigheid in Syrië te verliezen door te gaan praten met het gehate regime.”