Rebellen Zuid-Soedan: regering vertraagt vredesbesprekingen

Door het geweld in Zuid-Soedan zijn al meer dan tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Deze vluchtelingen zijn de grens met Oeganda overgestoken.
Door het geweld in Zuid-Soedan zijn al meer dan tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Deze vluchtelingen zijn de grens met Oeganda overgestoken. Foto AP / Rebecca Vassie

De Zuid-Soedanese regering vertraagt de vredesbesprekingen. Dat zegt rebellenwoordvoerder Mabior De Garang, meldt persbureau AP. De regering zou de datum om verder te praten steeds uitstellen.

Het leger van Zuid-Soedan heeft sinds enkele dagen weer een aantal grote steden veroverd op de rebellen. Doordat hun positie nu verstevigd is zou de regering minder interesse hebben in vredesbesprekingen, aldus de woordvoerder.

Volgens onze correspondent in Zuid-Soedan, Koert Lindijer, is dat een juiste analyse:

“Sinds de regering weer een aantal belangrijke steden in handen heeft gekregen, heeft zij minder belang bij het voeren van vredesbesprekingen. Daarnaast is standpunt van de regering verhard.

Zo zouden er politieke gevangen worden vrijgelaten, maar president Salva Kiir heeft alsnog besloten dit niet te doen. Daarnaast zijn omringende landen boos omdat het Oegandese leger eenzijdig de regering van Zuid-Soedan heeft geholpen in het conflict. Dat heeft ervoor gezorgd dat de regering er zo goed voorstaat.”

Inmiddels heeft de bisschoppenconferentie een afvaardiging naar Ethiopië gestuurd om de gesprekken weer los te trekken. Uit de besprekingen zou een militair bestand moet vloeien.

Lindijer:

“Het punt is dat we hier te maken hebben met guerrillastrijders, die zich opeens moeten gaan gedragen als nette politici. President Kiir steekt in feite zijn middelvinger op naar de Verenigde Naties en Amerika; het maakt hem allemaal weinig uit.”

Sinds 6 januari vinden er tussen de rebellen en de Zuid-Soedanese regering onderhandelingen plaats over een staakt-het-vuren. De gesprekken worden gehouden in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Conflict tussen aanhangers ex-vicepresident en president

Op 15 december braken in Zuid-Soedan vijandelijkheden uit tussen aanhangers van de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en aanhangers van ex-vicepresident Riek Machar. Kiir beschuldigt de voormalige vicepresident ervan een staatsgreep te hebben willen plegen.

Machar ontkent dit, maar militairen die loyaal aan de oud-vicepresident zijn hebben wel twee provinciesteden veroverd. Door het geweld zijn al tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt en honderden mensen om het leven gekomen. Tijdens de vredesbesprekingen gaan de gevechten in het land door.