Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politiebewaking bij huis Aboutaleb na bedreiging

Burgemeester Aboutaleb op het stadhuis van Amsterdam.
Burgemeester Aboutaleb op het stadhuis van Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

De politie bewaakt het huis van burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb sinds gisteravond nadat een melding van een bedreiging was binnengekomen. Waar de bedreiging vandaan komt, wordt nog onderzocht volgens een politiewoordvoerder.

Aboutaleb riep Feyenoordsupporters eerder deze week op niet naar de bekerwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord op woensdag te gaan, maar het is niet duidelijk of de bedreiging uit die hoek komt. Gemeenten spraken begin dit jaar af dat de supporters niet welkom zijn in het stadion.

In 2009 werd een Feyenoordsupporter opgepakt nadat hij Aboutaleb met de dood had bedreigd. Hij had toen woest gereageerd op een brief die de burgemeester verstuurde naar een groep Feyenoord-aanhangers. Daarin werden zij aangesproken op hun gedrag tijdens een protestactie in de stad. Dat protest was gericht tegen het besluit om voorlopig geen uit-supporters meer toe te staan bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax.

Er bestond even wat hoop bij supportersverenigingen dat de uit-supporters bij de wedstrijd van woensdag weer welkom waren, maar die hoop werd dus de kop ingedrukt. Wel is het streven dat vanaf begin volgend seizoen supporters van beide clubs weer aanwezig kunnen zijn bij alle wedstrijden tussen de twee rivalen. (Novum)