Politie registreert minder uitgaansgeweld voor derde jaar op rij

De Eindhovense straat Stratumseind, met ruim vijftig cafés op een straatlengte van 225 meter de langste kroegstraat van Nederland. De gemeente heeft dit uitgaangsgebied vorig jaar aangepakt na een serie incidenten tussen bezoekers en portiers.
De Eindhovense straat Stratumseind, met ruim vijftig cafés op een straatlengte van 225 meter de langste kroegstraat van Nederland. De gemeente heeft dit uitgaangsgebied vorig jaar aangepakt na een serie incidenten tussen bezoekers en portiers. Foto ANP / Robert Vos

Het uitgaansgeweld in Nederland is voor het derde jaar op rij fors afgenomen. Vorig jaar registreerde de politie bijna 5900 gevallen van mishandeling en bedreiging in uitgaansgebieden. In 2010 werden nog ruim 7500 gevallen geteld, schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van de Nationale Politie na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De afname komt vooral door een betere samenwerking tussen horeca, politie en lokale overheden, zegt een politiewoordvoerder in de krant. Volgens de krant wordt in 70 procent van alle gemeenten nauw samengewerkt door gemeenten, politie en horeca. Zo kunnen horeca-uitbaters surveillerende agenten steeds vaker bellen op een speciaal nummer, waardoor er direct wordt gereageerd als een situatie uit de hand dreigt te lopen.

De horeca heeft meer verantwoordelijkheid genomen voor de veiligheid in uitgaansgebieden. Caféhouders controleren bijvoorbeeld beter op leeftijd en weigeren vaker alcohol te verstrekken aan beschonken klanten. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland noemt ook nog het horecaverbod, waardoor ‘kwaaie pieren’ die meerdere keren in de fout zijn gegaan langdurig de toegang kan worden ontzegd.

Naleving verbod alcohol aan jongeren is verbeterd

Gisteren bleek al dat de algehele naleving van het verbod om alcohol aan jongeren te verkopen verbeterd is. In 2011 was de gemiddelde naleving 28 procent. Nu is die gestegen tot 47 procent. Uit een onderzoek bleek echter wel dat jongeren makkelijk online aan alcohol kunnen komen. Bij geen van de vijftig kooppogingen door mystery shoppers via internet werd om een identiteitsbewijs gevraagd.

De controle op de naleving van het alcoholverbod aan jongeren door gemeenten roept ook discussie op. Vorige week ontstond ophef toen bleek dat Utrecht ‘loktieners’ inzet om café-uitbaters te betrappen op het verkopen van alcohol aan jongeren. Gisteren maakte de gemeente bekend hiermee te stoppen.