Oppositie: Janoekovitsj gaat niet in op eisen, dreigt met offensief

Leider van een grote oppositiepartij Vitaly Klitsjko spreekt de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev toe.
Leider van een grote oppositiepartij Vitaly Klitsjko spreekt de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev toe. Foto AFP / Anatoliy Stepanov

De gesprekken met president Janoekovitsj hebben geen concrete resultaten opgeleverd, zeggen Oekraïense oppositieleiders tegen persbureau Reuters. Er zouden inmiddels vijf mensen zijn omgekomen bij de rellen.

De ontmoeting vandaag was bedoeld om het geweld te stoppen, maar naderhand werd geen officiële verklaring uitgeven. Oppositieleider Vitaly Klitsjsko sprak duizenden demonstranten toe op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Hij zei dat Janoekovitsj in de drie uur durende gesprekken niet is ingegaan op de eisen van de oppositie.

“Vandaag bereidt de politie zich voor op het ontruimen van Maidan. We moeten er alles aan doen om ons niet te laten verjagen. Als de president morgen niet antwoordt, zullen we in het offensief gaan.”

‘Vijf doden, vier met schotwonden’

Inmiddels zijn er vijf mensen omgekomen bij de gewelddadige protesten, meldt persbureau AFP. Volgens de demonstranten hebben vier van hen schotwonden. Driehonderd mensen raakten sinds middernacht gewond.

Sinds vanmorgen heeft de oproerpolitie verscheidene malen geprobeerd de barricades te ontmantelen. Daarop gooiden demonstranten molotovcocktails en stenen naar de politie. Die reageerden met rubberkogels en handgranaten. Persbureau AFP schrijft dat geïsoleerde of gevallen demonstranten worden geschopt en geslagen met wapenstokken.

De protesten begonnen twee maanden geleden, toen Janoekovitsj op het laatste moment een verdrag voor toenadering tot de EU niet ondertekende. In plaats daarvan koos hij voor meer toenadering tot Rusland. Sinds zondag is de sfeer in de hoofdstad grimmig geworden. De oppositie is ervan overtuigd dat de regering mensen inhuurt om auto’s in brand te steken en ramen in te gooien, om de protesten te overschaduwen met geweld.
Bekijk onze fotoserie: