Onrust in motorclub door overstappen leider

Binnen de omstreden motorclub Satudarah is onrust ontstaan. Een van de kopstukken, Henk Kuipers uit Klazienaveen, voorzitter van de afdelingen in Emmen en Hoogeveen, stapt over naar concurrent No surrender uit Amsterdam. Kuipers zou zijn besluit vanmiddag op een persconferentie in het clubhuis in Emmen toelichten.

De motorclub telt volgens ingewijden zo’n 2.200 leden en wordt al jaren in de gaten gehouden door justitie, net als de motorclubs Hells Angels en No Surrender. Sinds 2011 vonden onder meer in Emmen verschillende invallen plaats. Daarbij werden veertig leden gearresteerd, wegens wapenhandel, wapenbezit, drugshandel, geweldsincidenten en witwassen. De laatste tijd stappen meer leden van Satudarah over naar No Surrender in Amsterdam.

In het Dagblad van het Noorden zei Kuipers vanochtend dat hij vertrekt vanwege „de dictatuur” binnen Satudarah; hij moest dingen ondernemen waar hij niet achter stond. Hij verwacht dat tientallen clubleden van verschillende afdelingen hem zullen volgen. Dat levert spanningen op, want leden mogen de club niet zomaar de rug toekeren. De politie laat weten „op de hoogte te zijn van de spanningen binnen de club” en wacht de persconferentie af.

Toen Kuipers deel uitmaakte van de clubleiding, zette Satudarah 26 afdelingen op in Duitsland, België, Denemarken, Maleisië en Indonesië.