De onsterfelijke Gladstone is docu en fictie

Augustus Gladstone is een zonderling die woont in een verlaten hotel in Portland, Oregon. Hij zegt dat hij 156 jaar oud is en onsterfelijk, en is daar mogelijk zelf van overtuigd. Een kennis leert hem video’s plaatsen op YouTube. Zo ontdekt een documentairemaker hem en beginnen de opnamen voor een film.

The Immortal Augustus Gladstone heeft de vorm van de ‘making of’ van deze – fictieve – documentaire. Regisseur Robyn Miller speelt zelf een prachtige hoofdrol als een jeugdig uitziende, wat nichterige man met een zuidelijk accent en de motoriek van een bejaarde. De YouTube-video’s van Gladstone zijn vanaf mei 2011 werkelijk online verschenen, zonder dat de te maken film daarbij werd genoemd. Zo leek Gladstone een werkelijk bestaand figuur.

Niet alleen kijkers lieten zich, schijnbaar, misleiden, ook medewerkers. De film is geproduceerd door de succesvolle weblog BoingBoing. Partner Mark Frauenfelder van BoingBoing, op de aftiteling vermeld als executive producer, heeft na de première een interview met Miller geplaatst op de videosite Vimeo. Onbetaalbaar is het moment waarop Frauenfelder doorkrijgt dat Miller zelf Gladstone speelt.

The Immortal Augustus Gladstone is een mooi verhaal met een beklemmende ontknoping. Via internet te koop voor maar 6 dollar.