OM eist vier jaar celstraf tegen Badr Hari waarvan één voorwaardelijk

Badr Hari voor de rechtbank, tijdens een schorsing op de eerste dag van de hervatting van de rechtszaak tegen hem.
Badr Hari voor de rechtbank, tijdens een schorsing op de eerste dag van de hervatting van de rechtszaak tegen hem. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het OM heeft vier jaar cel geëist tegen Badr Hari voor een reeks mishandelingen, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat bleek aan het einde van de rechtszitting vandaag. Eerder vanmiddag bleek dat het OM vrijspraak eist voor poging tot doodslag maar Hari wel beschuldigt van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Daarvoor is volgens het OM voldoende bewijs.

Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben zakenman Koen Everink volgens justitie meerdere keren geschopt en geslagen, maar van een poging tot doodslag was geen sprake, schrijft persdienst Novum. Wel handelden ze volgens het OM met voorbedachten rade en was dus sprake van een vooropgezet plan toen ze Everink in juli 2012 mishandelden in de Amsterdam Arena. Tegen Ferhat Y. is 20 maanden geëist.

AT5-verslaggever Mark Schrader vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar markschrader Mark Schrader OM: wij vragen vrijspraak poging tot doodslag en veroordeling zware mishandeling #badrhari

Op de tenlastelegging stond wel poging tot doodslag - het OM zeidat Badr Hari “willens en wetens” het risico nam dat Everink zou overlijden. Daarvoor wordt vrijspraak geëist. De strafeis wordt later op de middag uitgesproken. Voor zware mishandeling met voorbedachten rade kan twaalf jaar cel worden opgelegd. Everink eist een schadevergoeding van 63 duizend euro. Het OM vindt dit voor een deel terecht, maar heeft nog vragen over de hoogte van het bedrag.

Badr Hari verdacht van negen delicten

Everink liep zwaar lichamelijk letsel op tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Daarop werd Badr Hari gezocht voor mishandeling en gaf hij zichzelf aan. In totaal wordt Badr Hari verdacht van acht geweldsdelicten en een verkeersdelict: in verschillende Amsterdamse etablissementen zou hij mensen hebben mishandeld. Ook heeft hij volgens het OM zijn ex-vriendin mishandeld en haar huisraad vernield en zou hij in 2010 een voetganger opzettelijk hebben aangereden.

De zaak tegen Badr Hari werd in oktober uitgesteld nadat bleek dat het KRO-programma Brandpunt Reporter een groot deel van het strafdossier in handen had. Vandaag gaat de zaak verder.

Lees meer over de zaak in ons artikel ‘Na drie maanden onderbreking maakt Badr Hari zijn rentree in de rechtbank’.