NOS toont 230 uur schaatsen, skiën en bobben op acht kanalen

De Adler Arena schaatsbaan in Sotsji
De Adler Arena schaatsbaan in Sotsji Foto Hollandse Hoogte

Sommige hotels hebben geen kamer 13. Wolkenkrabbers geen dertiende etage. Vliegtuigen geen rij 13. En regisseur Astrid Wisman, die over twee weken het langebaanschaatsen op de Olympische Winterspelen in beeld brengt voor de hele wereld, heeft geen camera 13. En geen slowmotionmachine 13.

NOS-regisseur Wisman, uitgeleend aan de Olympic Broadcasting Service, is net zo bijgelovig als de schaatsers die zij vanaf 7 februari volgt met 31 camera’s. Camera’s 1 tot en met 12 en 14 tot en met 32. „Nee, ik heb geen last van zenuwen”, zei Wisman gisteren tijdens de perspresentatie van de NOS. „Ik heb hoogstens een gevoel van gezonde spanning.” Naar haar werk kijken maximaal 3 miljard mensen. Wisman beschikt onder meer over een camera die over een 300 meter lange rail kan meerijden met de schaatsers – nieuw deze Spelen – en over een camera die ‘vliegt’ over het middenterrein.

De NOS vertelde gisteren hoe de omroep de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat verslaan. De omroep maakt in totaal 230 uur tv en 90 uur radio en is 24 uur per dag en zeven dagen per week te volgen via website en apps. Productiekosten: 3 miljoen euro, exclusief de uitzendrechten, aldus NOS-directeur Jan de Jong. „Als je dat terugrekent naar kosten per uur laten die zich heel goed vergelijken met andere tv-programma’s.”

Sotsji worden logistiek „zeer uitdagende Spelen”, aldus De Jong. „Het lijkt bijna een trend dat IOC en [wereldvoetbalbond] FIFA kiezen voor ‘moeilijke’ landen.” De regiewagen van de NOS bevindt zich op dit moment op een boot ergens op de Zwarte Zee. Het vrachtschip is het laatste dat Sotsji in mag. Daarna gaat de haven op slot vanwege de veiligheid.

Door het tijdsverschil – in Sotsji is het drie uur vroeger – worden de meeste schaatswedstrijden verreden in het begin van de middag. De 500 meter sprint voor mannen bijvoorbeeld – Nederland maakt kans op goud – is op maandag 10 februari vanaf 13.30 uur. Veel kijkers, verwacht de NOS, zullen de wedstrijd op hun werk volgen of onderweg. De omroep heeft daartoe een nieuwe website gebouwd; de apps voor iPhone, iPad en Android bieden ook het live programma.

Het is de vraag in hoeverre alle kijkers een goed signaal ontvangen als zij massaal gaan gebruikmaken van de digitale diensten van de NOS. Tijdens de Spelen in Londen, twee jaar geleden, moesten kijkers op de piekmomenten lang wachten tot het beeld was geladen. Naar de gouden oefening van turner Epke Zonderland keken destijds 235.000 mensen tegelijk.

Net als in voorgaande jaren biedt de NOS meerdere tv-signalen aan op de website en in de mobiele apps. Bezoekers kunnen kiezen uit zeven live streams plus de beelden met commentaar van Nederland 1. Het eerste net is van 7.00 uur tot 21.30 uur vrijgemaakt voor de Winterspelen. De Journaals van zes en acht uur ’s avonds verhuizen tijdelijk naar Nederland 2. De Wereld Draait Door heeft vakantie. Op primetime vanaf half negen presenteren Henry Schut en oud-schaatser Erben Wennemars de hoogtepunten van de dag in NOS Studio Sportwinter.

Nog meer personalia: Mart Smeets ontbreekt tijdens de Olympische uitzendingen. Hij maakt alleen een aangekleed interview met schaatster Ireen Wüst. Van singer-songwriter Blaudzun is de muzikale afsluiter deze Spelen, het nummer Promises of no man’s land. En sprintster Annette Gerritsen, die zich niets wist te kwalificeren voor de Spelen, mag toch naar Sotsji. Zij is een van de schaatsanalisten voor de NOS.

De Britse skispringer Michael Edwards, beter bekend onder de naam Eddie the Eagle, maakt een dagelijkse column voor de NOS. De dikbebrilde Edwards, die in 1988 tijdens de Winterspelen in Calgary ogenschijnlijk zonder training en met ware doodsverachting van de skischans sprong, praat over zijn Olympische deelname, het bobsleeteam uit Jamaica en andere opmerkelijke deelnemers aan de Spelen. Zijn rubriek heet May doon is belangreykah don winnan.