Nadal worstelt zich naar de halve finale - Azarenka uit Australian Open

Rafael Nadal had moeite om de Bulgaarse Grigor Dimitrov te verslaan in de kwartfinales van de Australian Open.
Rafael Nadal had moeite om de Bulgaarse Grigor Dimitrov te verslaan in de kwartfinales van de Australian Open. Foto Reuters / Jason Reed

Rafael Nadal heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de halve finale van de Australian Open. De nummer één van de wereld had vier sets en twee tiebreaks nodig om de Bulgaar Grigor Dimitrov (22) te verslaan: 3-6, 7-6 (3), 7-6 (7), 6-2. De als vijfde geplaatste Poolse Agnieszka Radwanksa zorgde voor een verrassing door titelhoudster Victoria Azarenka uit te schakelen: 6-1, 5-7, 6-0.

In de halve finale stuit Nadal op de winnaar van de partij tussen Andy Murray (4) en Roger Federer (6).

Nadal won de Australian Open in 2009 en was vorig jaar verliezend finalist. In Melbourne is hij op jacht naar zijn in totaal veertiende grandslamtitel. Tegen de 22-jarige Dimitrov, die voor het eerst in zijn loopbaan zo ver was gekomen op een grandslamtoernooi, leek die missie even in gevaar te komen. Pas na op zeer gelukkige wijze de tiebreak van de derde set gewonnen te hebben, stoomde Nadal door naar de overwinning.

Nadal erkende na afloop dat hij met de schrik was vrijgekomen:

“Ik had in die tiebreak heel veel geluk. Dimtrov is een ster in wording. Hij gaat de absolute top halen.”

Azarenka ligt eruit

Ook Agnieszka Radwanksa en Dominka Cibulkova hebben de halve finale van de Australian Open bereikt. Cibulkova (20) was met 6-3, 6-0 veel te sterk voor Simona Halep (11).
Radwanksa bleef op de Australian Open vier keer in de kwartfinale steken, maar nam daar deze keer geen genoegen mee. Alleen in de tweede set had Azarenka, de winnares van 2012 en 2013, iets in de melk te brokkelen. Na twee uur spelen was de wedstrijd in het voordeel van de Poolse beslist.

Victoria Azarenka reageert tijdens de kwartfinale van de Australian Open nadat ze een punt heeft verloren. Ze verloor de wedstrijd uiteindelijk van de Poolse Agnieszka Radwanska. Foto AFP / Paul Crock

Cibulkova bereikte vijf jaar na haar halve finaleplaats op Roland Garros voor de tweede keer in haar carrière de laatste vier op een grandslam. De Slowaakse had vertrouwen geput uit haar zege in de vorige ronde op Maria Sjarapova en gunde de Roemeense Halep slechts drie games. In de halve finale staan Radwanksa en Cibulkova morgen tegenover elkaar. De andere halve eindstrijd gaat tussen Na Li (4) en Eugenie Bouchard (30). (Novum)