Nadal met moeite langs toptalent Dimitrov

Rafael Nadal heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de halve finale van de Australian Open. De nummer één van de wereld had vier sets en twee tiebreaks nodig om de Bulgaar Grigor Dimitrov te verslaan: 3-6, 7-6, 7-6 en 6-2.

Nadal, die de Australian Open in 2009 won, is op jacht naar zijn veertiende grandslamtitel. Tegen de 22-jarige Dimitrov, die voor het eerst in zijn loopbaan zo ver was gekomen op een grandslamtoernooi, leek die missie even in gevaar te komen. Nadal ontsnapte vooral in de tiebreak van de derde set.

Nadal erkende na afloop dat hij met de schrik was vrijgekomen. „Ik had in die tiebreak heel veel geluk”, pufte de Spanjaard tijdens het interview op de baan. „Dimitrov is een ster in wording. Hij gaat de absolute top halen.”

Stanislas Wawrinka zorgde gisteren voor een stunt door titelverdediger Novak Djokovic in vijf sets te verslaan: 2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7. De wedstrijd duurde net geen vier uur. Voor Wawrinka is het na de US Open van vorig jaar zijn tweede halve finale bij een grandslamtoernooi. Daarin wacht de Tsjech Tomas Berdych, die won van de Spanjaard David Ferrer.

Bij de vrouwen staan Agnieszka Radwanksa en Dominka Cibulkova tegenover elkaar in de halve finales. De als vijfde geplaatste Poolse zorgde voor een verrassing door titelhoudster Victoria Azarenka uit te schakelen: 6-1, 5-7 en 6-0. Cibulkova was met 6-3 en 6-0 te sterk voor Simona Halep. De andere halve eindstrijd gaat tussen Na Li en Eugenie Bouchard. (Novum)