Na ontbijtje met Nick remise tegen Aronian

Voor Levon Aronian begon de ochtend van de achtste ronde van het Tata Steel schaaktoernooi als alle andere ochtenden op de speeldagen. Samen met zijn vriendin stak de 31-jarige Armeniër tegen elf uur de duinenrij achter het spelershotel over om zich op het strand een half uurtje flink in het zweet te rennen. De beloning was een uitgebreid ontbijt met vooral veel fruit.

Zijn tegenstander van de dag, Anish Giri, ontbeet ook pas vrij laat. Als een toernooi vordert merkt de 19-jarige Rijswijker dat hij steeds iets later wakker wordt. Toen hij zijn ontbijt bijna op had kreeg hij bezoek van Nick Schilder, die even een kopje thee kwam drinken. Giri leerde de Volendamse zanger kennen toen Nick & Simon gastredacteur waren van het tijdschrift Margriet en Nick drie personen mocht kiezen om zelf te interviewen. Als fanatiek schaker aarzelde hij niet en maakte tot beider genoegen kennis met de Nederlandse nummer één.

Nick was uitgenodigd om in Wijk aan Zee de ronde te openen en was blij dat hij uitgerekend tijd had weten vrij te maken op de dag dat Giri tegen Aronian speelde. Met een gongslag zette hij de partijen in beweging, daarna was het tijd voor foto’s en handtekeningen. En schaken. Terwijl Giri en Aronian hun partij opzetten, maakte Nick indruk in de perskamer. Wie had getwijfeld aan zijn schaakkwaliteiten kwam er al snel achter dat hij een serieuze liefhebber is die dankzij studie en oprechte interesse een behoorlijke partij speelt.

In zijn partij tegen de ongenaakbare koploper had Giri gehoopt dat Aronian voor het avontuur zou kiezen. Zoals hij dat de afgelopen dagen regelmatig deed, soms op het roekeloze af. Dat gebeurde niet. Het werd een oerdegelijke opstelling die weinig aanknopingspunten bood. Dat weerhield Giri er niet van ambitieus te blijven. Het leek zelfs dat hij serieus in het voordeel kwam toen hij alert een rekenfout van zijn tegenstander uitbuitte, maar Aronian vond na afloop dat het allemaal wel meeviel.

De remise na 48 zetten voelde toch goed voor de Nederlander. Opnieuw had hij sterk gespeeld. Bovendien had hij het initiatief naar zich toe getrokken tegen Aronian, een van de twee spelers op de wereld van wie hij vooraf zei dat ze duidelijk beter zijn dan hij. Hij bleef ongeslagen en dat is in dit veld zeker geen vanzelfsprekendheid. Kijk naar Hikaru Nakamura, de nummer drie van de wereld, die voor de derde keer onderuit ging. Dit keer omdat de Amerikaan een flitsende aanval van Pentala Harikrishna volstrekt niet zag aankomen.

Of het volle punt dat Giri achterstaat op Aronian nog valt te overbruggen zal blijken. Voorlopig komt de dreiging van Sergei Karjakin, die de Armeniër tot op een half punt is genaderd. Karjakin liet tegen Boris Gelfand zien hoe je een speler aanpakt die stroef draait en zijn zekerheden kwijt is. Geduldig wachtte de Rus op een mindere zet om daarna met grote precisie zijn voordeel uit te bouwen. Karjakin was minder tevreden over zijn spel na de tijdcontrole, maar het eindspelvoordeel was te groot om nog te verprutsen.

Net als Aronian zit Karjakin ontspannen te spelen. Ze willen allebei het toernooi graag winnen, maar proberen niet aan de eindstreep te denken. Aronian bekende wel dat hij met plezier nog een paar partijen zou winnen. Als hem dat lukt hoeft hij zich met drie ronden te gaan weinig zorgen te maken.

Vroeg in de avond zorgde Loek van Wely voor verdere tevredenheid in het Nederlandse kamp. Na zijn fraaie winst op Nakamura in de vorige ronde, won de Brabander ook van Arkadij Naiditsch. Daarbij zat het hem niet echt tegen. Een slordigheid kostte Van Wely materiaal, maar hij mocht van geluk spreken dat hij genoeg tegenspel vond om hoop te houden. Juist in die fase raakte de Duitser het zicht op de werkelijkheid kwijt. Hij verbeterde vooral de actieradius van Van Wely’s stukken en die won dan ook gedecideerd.

Op dat moment was Anish Giri al op weg naar een restaurant om te gaan eten met zijn vriendin en zijn trainer Vladimir Tukmakov. En Nick, natuurlijk.