Na drie maanden onderbreking maakt Badr Hari zijn rentree in de rechtbank

Badr Hari bij de rechtbank vorig jaar bij de start van het proces. Hij staat onder andere terecht voor meerdere geweldsdelicten en de poging tot doodslag op zakenman Koen Everink in juli 2012, tijdens dancefestijn Sensation in de Amsterdam Arena.
Badr Hari bij de rechtbank vorig jaar bij de start van het proces. Hij staat onder andere terecht voor meerdere geweldsdelicten en de poging tot doodslag op zakenman Koen Everink in juli 2012, tijdens dancefestijn Sensation in de Amsterdam Arena. Foto ANP / Jerry Lampen

Hij komt met maar één doel de ring binnen: zijn tegenstander zo snel mogelijk tegen de vlakte slaan. Maar in een rechtszaak is het wat problematischer je tegenstander neer te halen. Vandaag gaat de zaak tegen Hari verder in de Amsterdamse rechtbank.

Voor de grote spierbundels van tegenstanders in de ring kent Badr Hari geen vrees. Voor een mediaspektakel wel, zo heeft zijn advocaat al laten weten. Niet geheel onterecht, want de tribune van de Amsterdamse rechtbank zal vandaag en morgen weer vol zitten. Net zoals drie maanden geleden. Probeer Hari maar eens te vinden op deze foto, gemaakt toen de inhoudelijk behandeling van zijn strafzaak begon.

Waar gaat het ook alweer over?

In oktober werd de zaak al snel uitgesteld vanwege een uitzending een week eerder van het KRO-programma Reporter. Daaruit bleek dat de makers van dat programma een groot deel van het dossier in de strafzaak in handen hadden. Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van Hari wilde uitgezocht hebben wie dat had gedaan. Dat bleek Koen Everink te zijn geweest, voor wiens mishandeling Hari onder meer terecht staat.

Maar ook de feitelijke behandeling van een belangrijk deel van de zaak tegen Hari en medeverdachte Ferhat Y. (36), de ernstige mishandeling van Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation White, moest worden uitgesteld. NRC schreef in oktober waarom:

“In de uitzending van Reporter was een foto van een vieze wc te zien, terwijl in het dossier van de advocaten van de verdachten alleen een foto zat van ogenschijnlijk dezelfde wc, maar dan schoon. De vlekken op de bril op de Reporter-foto, mogelijk bloedvlekken, zouden het verhaal van verdachte Ferhat Y. bevestigen, dat hem een bloedneus geslagen was, zei zijn advocaat Merijn Zuketto. Hij eiste nader onderzoek naar die foto, en waarom die niet in het dossier terechtgekomen was.”

Hari wordt verdacht van acht geweldsdelicten

Over dit soort losse eindjes buigt de rechtbank zich, na de onderbreking van drie maanden, vanaf vandaag weer. Kopstoten, stompen, glas in gezicht, afgebroken tanden door schoppen: in totaal wordt Badr Hari verdacht van acht geweldsdelicten en een verkeersdelict.

  • In maart kwam Badr Hari in aanrijding met een voetganger, die daardoor letsel opliep
  • Een andere verdenking is die van poging tot doodslag op miljonair Koen Everink tijdens Sensation in juli 2012
  • Verder gaat het om vier mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven vorig jaar (Club Air, Cooldown Café en Jimmy Woo)
  • In juli 2011 zou Hari eveneens twee mensen hebben mishandeld, waaronder een vrouw
  • En een oude mishandelingszaak uit 2010 waarbij een portier bij het Leidseplein in Amsterdam klappen kreeg, is eveneens aan de tenlastelegging toegevoegd

Badr Hari’s advocaat is Bénédicte Ficq. Ook medeverdachte Ferhat Y. zou betrokken zijn geweest bij de mishandeling van Everink.

Gelukkig voor Hari zit vandaag zijn - soort van - trouwste supporter weer op de tribune. Want voor wie het showbizznieuws van november wél heeft meegekregen (“aan de meest besproken en omstreden liefdesrelatie komt een eind“), maar hét showbizznieuws van januari niet: Estelle en haar Hari zijn weer een stel.