Kunst markt

Wat Kroegscène van de Rotterdamse schilder Abraham Diepraam (1622-1670). Olieverf op paneel, 41,6×49,2 cm. Op 29 januari te koop op een veiling van oude meesters bij Christie’s in New York. Richtprijs 300.000-500.000 dollar, 230.000-370.000 euro. Online catalogus christies.com

Bijzonderheid Arnold Houbraken, de achttiende-eeuwse kunstenaarsbiograaf, beschrijft Diepraam in 1718 als een drinkeboer die „een pint brandewyn voormiddags, eer hy iets konde aanvangen, in zyn maag moest hebben”. Diepraams latere ongecontroleerde stijl was volgens Houbraken te wijten aan permanente dronkenschap.

Goede koop?Niels de Boer van kunsthandel P. de Boer in Amsterdam: „Dit is de mooiste Diepraam die er te koop is. Een levendige voorstelling waarin alles lijkt te kloppen. De kunstenaar heeft zichzelf hier overtroffen. Ondanks de vermoedelijk goede staat en de mooie herkomst, zijn de richtprijzen absurd hoog. Het zou mij verbazen als het verkocht wordt. ”